Музеят в Сейнт Луис – забавен сюрреализъм в големия град - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят в Сейнт Луис – забавен сюрреализъм в големия град
Автор: Peika.bg

Градският музей в Сейнт Луис е най-страхотното място, където може да отиде едно дете. Във всички други музеи децата нямат право да тичат, да скачат, да се катерят по експонатите, да вдигат шум и въобще да се държат, все едно са на детската площадка. Музеят в американския град обаче е точно това – нещо средно между огромна детска площдака, циркова арена и архитектурно чудо.

Той е разположен на близо 56 000 квадратни метра в сърцето на Сейнт Луис. Почти изцяло е направен от рециклирани индустриални отломки и представлява лабиринт от подземни кабини, скривалища, изкуствени пещери, окачени мостове и тунели. Сред нещата, които със сигурност очарова децата, са пързалката на десет етажа, двата самолета, разположени на 15 метра над земята, десетметровото виенско колело.

Мястото преди е било на фабриката за обувки International Shoe Company, която от 1983 г. е собственост на артиста Боб Касили. Той започва да я преобразява в музей през 1995 г. като събира и аранжира пространството с неизползвани предмети и боклуци, които намира из града. Скоро резултатите са налице - огромна врата от банков трезор води до стая с огледала, а улеите на стара бетонобъркачка са превърнати в пързалки. В музея могат да се видят най-голямата химикалка в света, най-голямото бельо в света, колело за хамстер в човешки размер, бетонни китове и пр.

С други думи, този музей без съмнение е страхотна атракция не само децата, но и за възрастните, просто защото мястото е като сюрреалистична забава, излязла от шантавото съзнание на един голям град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин