Музей на религиите в Стара Загора - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на религиите в Стара Загора
Автор: Мария Ангелова

Най-хубавото на този необикновен музей в Стара Загора е, че... всъщност не е музей в класическия смисъл на думата.

Това е място, на което в продължение на хиляди години са се почитали различни божества, а посветените на тях храмове са били надстроявани един над друг.

Така днес в архитектурен комплекс Музей на религиите можете да видите на едно място бивша джамия от 15-и век, построена върху основите на средновековна църква от 10-и век, издигната върху езическо светилище на Тракийския конник от 2-ри век, под което са открити останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха 10-и век пр.Хр.

Какво ще видите в музея

40626

Ще бъдете впечатлени от отлично реставрирани стенописи в ярки цветове. Макар ислямът да не разрешава в украсата на храмовете да има човешки фигури или животни, сред орнаментите в Ески джамия майсторски са скрити няколко такива. Това дава основание да се предполага, че изписването ѝ е правено от зограф-християнин.

Изкачвайки се по богато украсеното дървеното стълбище до втория етаж, където се е намирало отделението за жени, ще погледнете отвисоко към това сакрално място. В средата се виждат останки от по-ранните храмове.

Да излезеш от учебника по история

40628

Музеят на религиите е нагледен пример за приемствеността при смяната на религиите през хилядолетията. Тази особеност съществува на много места по нашите земи – смятаните за свещени от траките места стават култови за дошлите след тях християни, а по-късно и за мюсюлманите. Това е най-доброто място, където можете нагледно да обясните на децата си това, което е само абстрактни факти в учебниците.

Полезна информация: Музеят на религиите се намира в центъра на Стара Загора, бул. "Цар Симеон Велики" 115. Билет: 3 лв., за ученици и студенти – 1 лв., групи над 10 души - 2 лв. Деца до 7 години влизат безплатно, а над 7 години – срещу 1 лв. (придружаващият ги възрастен също заплаща 1 лв.). Работно време: вторник – събота 10:00 – 18:00 часа. Почивни дни: неделя и понеделник.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте още снимки от Музея на религиите в Стара Загора:

40623

40624

40627

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин