На една ръка разстояние – интересни факти за Витоша - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На една ръка разстояние – интересни факти за Витоша
Автор: Елена Исаева

Витоша планина е една от най – достъпните, особено за живеещите близо до нея. Тя е лека, приятна планина, чиито маршрути са подходящи и за малки деца или поне повечето от тях. Най – високият ѝ връх е Черни връх със своята надморска височина от 2290 метра.

На самия връх има чайна и обсерватория, преходът до там е доста лесен, като има кратък, малко по – стръмен път и доста лесен, но по  - дълъг.

На една ръка разстояние – интересни факти за Витоша
Снимка: Елена Исаева

На Витоша още може да посетите Златните мостове, Боянската църква, Боянския водопад, хижа Алеко, местност Дендрариум, Копитото, връх Камен дел и много други. Планината предлага и доста леки и кратки маршрути, които са предазначени за по – лежерни разходки. Което и да изберете няма да съжалявате, защото макар и ниска планина, Витоша е красива, приятна и предлага безброй приказни гледки и места.

Ето и някои интересни факти за нея:

1.Витоша е на четвърто място по височина в България, след Рила, Пирин и Стара планина.

На една ръка разстояние – интересни факти за Витоша
Снимка: Елена Исаева

 

2.Към Черни връх е било организирано първото масово туристическо ходене, като с това се е поставило началото на организираното туристическо движение у нас. Инициативата е била на Алеко Константинов, а в прехода са участвали множество хора, един от които е бил самият Иван Вазов.

На една ръка разстояние – интересни факти за Витоша
Снимка: Елена Исаева

3.От геоложка гледна точка все още се спори дали Витоша е застинал вулкан или не, тъй като предполагаемото му последно изригване е било толкова одавна, че според някои не може да се говори за вулкан.

4.В полите на Витоша, в квартал Бояна се намира уникалната Боянска църква, чиито стенописи датират от около 12-13 век. Тя е под егидата на ЮНЕСКО и е паметник на културата.

5.Природен парк Витоша е първият парк на Балканския полуостров и е създаден през 1934 г. Заедно със самия парк са създадени и двата резервата в него – Бистришко бранище и Торфено бранище. Бистришко бранище по-късно получава и статут на биосферен резерват и е един от 16-те подбни резервата от системата на биосферните резервати в България.

6.На Витоша се намира и Боянския водопад, който има пад на водата от 40 метра, а той самият се намира на 1260 метра надморска височина.

7.Известното Боянско езеро е изкуствено създадено още по време на прокарването на Софийския витошки водопровод през 1906 г.

8.На Витоша планина има и три музея, които може да посетите и са особено подходящи за малки деца. Това са музеят на мечката, музеят на совите и музеят на водното конче.

9.На Витоша не бива да прпускате и емблематичното за нея Копито, от което в ясно време се разкрива страхотна панорамна гледка към София. Копитото се намира на 1350 метра надморска височина и е доста лесно достъпно, както пеша, така и с кола.

10.Витоша е единствената куполообразна планина в България.

11.На Витоша се намира и най – дългата пещера в България. Това е „Духлата“.

На една ръка разстояние – интересни факти за Витоша
Снимка: Елена Исаева

 

12.Известните каменни реки на Витоша се наблюдават само и единствено тук.

13.Първата хижа в България е „Алеко“. Тя е построена през 1924 г. и носи името на българския писател Алеко Константинов.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин