На кои места е живял Чарлс Дикенс? - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На кои места е живял Чарлс Дикенс?
Автор: Елена Исаева
На кои места е живял Чарлс Дикенс?
Снимка: pixabay.com

Чарлз Дикенс, прочутият английски романист от 19-ти век, остави незаличима следа в литературата с вечните си произведения. Роден през 1812 г., Дикенс води завладяващ живот, в който живее на различни места в Англия. Присъединете се към нас на пътешествие из местата, където е живял Чарлз Дикенс, предлагайки прозрения за средата, вдъхновила някои от най-обичаните му литературни творения.

Портсмут, Хемпшир (1812-1814):

 

Чарлз Дикенс е роден на 7 февруари 1812 г. в Портсмут, Хемпшир, на 393 Old Commercial Road. Семейство Дикенс живее в този оживен военноморски град през ранните години на Чарлз. Въпреки че оригиналната къща вече не стои, паметна плоча отбелязва родното място на литературния гигант.

Чатъм, Кент (1817-1821):

След финансови затруднения семейство Дикенс се премества в Чатъм, Кент, през 1817 г. Чарлз прекарва годините си на формиране в този град, посещавайки гимназията Чатъм и Рочестър. Преживяванията в Чатъм, включително лишаването от свобода на баща му за дългове, повлияха дълбоко върху по-късните творби на Дикенс, като „Дейвид Копърфийлд“.

Лондон (1822-1860):

Връзката на Дикенс с Лондон е може би най-значимата в живота му. Семейството се премества в Лондон през 1822 г., където Дикенс намира работа в Warren's Blacking Warehouse поради лишаването от свобода на баща му. Семейство Дикенс живее в различни квартали на Лондон, включително Камдън Таун, Блумсбъри и по-късно Тависток Хаус на площад Тависток. Оживените и разнообразни улици на Лондон предоставят на Дикенс богатия материал, който ще се превърне в фон за много от неговите романи, като "Оливър Туист" и "Мрачна къща".

Doughty Street, Лондон (1837-1839):

Значителен крайъгълен камък в живота на Дикенс е преместването му на 48 Doughty Street в Лондон през 1837 г. Именно тук Дикенс постига слава с творби като „The Pickwick Papers“ и „Oliver Twist“. Къщата сега е музей на Чарлз Дикенс, специално пространство, което съхранява наследството на автора, представяйки лични вещи, ръкописи и сувенири.

Barnard's Inn, Лондон (1834-1837):

Преди да се установи на Даути Стрийт, Дикенс живее в Barnard's Inn, древен хан на Chancery в Холборн. Дикенс е живял тук, докато е репортаж за Morning Chronicle и този период бележи началото на литературната му кариера. Днес е останал само входът на Barnard's Inn, но значението му в ранния живот на Дикенс е неоспоримо.

Gad's Hill Place, Кент (1856-1870):

През 1856 г. Дикенс сбъдва мечта на цял живот, като купува Gad's Hill Place в Higham, Кент. Това грандиозно имение имаше сантиментална стойност за Дикенс, тъй като той му се възхищаваше като дете и се закле един ден да го притежава. Gad's Hill Place става последният дом на Дикенс и той прекарва последните години от живота си тук, работейки върху романи като „Приказка за два града“ и „Големите очаквания“. Сега Gad's Hill Place е частно училище, но кабинетът на Дикенс и много от стаите са запазени като музей.

 

Житейският път на Чарлз Дикенс, белязан от резиденции в различни английски градове, изигра ключова роля в оформянето както на човека, така и на неговите литературни шедьоври. От оживените улици на Лондон до спокойните пейзажи на Кент, всяко място е свидетел на богатия гоблен от преживявания, които са повлияли на емблематичните творби на Дикенс, гарантирайки, че неговото наследство ще продължи през страниците на литературата и ехото от домовете, които някога е обитавал.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин