На по книга: къде е живяла Шарлот Бронте? - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На по книга: къде е живяла Шарлот Бронте?
Автор: Елена Исаева

Шарлот Бронте, прочутата английска писателка и автор на класическия роман „Джейн Еър“, води сравнително кратък, но изпълнен със събития живот. Родена на 21 април 1816 г. в Торнтън, Западен Йоркшир, Англия, Шарлот Бронте прекарва ранните си години на няколко места, всяко от които играе важна роля в оформянето на нейния опит и влияние върху нейните литературни произведения.

Торнтън, Западен Йоркшир:Шарлот Бронте е родена в Торнтън, малко селце в Западен Йоркшир. Тя беше третото от шест деца в семейство Бронте. Домът на Brontë, известен като Brontë Parsonage, служи като място за интелектуално стимулиране на децата, насърчавайки любовта им към литературата и разказването на истории. Трагедията обаче сполетява семейството по време на детството на Шарлот, когато майка й умира от рак през 1821 г., последвана от двете й по-големи сестри, Мария и Елизабет, през 1825 г. Тези ранни загуби дълбоко засягат Шарлот и са отразени в по-късните й писания.

На по книга: къде е живяла Шарлот Бронте?
Снимка: pixabay.com

Хауърт, Западен Йоркшир:След смъртта на майка им и сестрите им, оцелелите братя и сестри Бронте, Шарлот, Емили, Ан и брат им Брануел, са изпратени в училището за дъщери на духовенство в Коуън Бридж. Суровите условия в училището, където момичетата са били изложени на тежки метеорологични и нехигиенични условия, по-късно ще повлияят на образа на Шарлот за Лоуд училище в "Джейн Еър". За съжаление тежките условия в училището също допринесоха за влошаването на здравето на Мария и Елизабет, което доведе до преждевременната им смърт.

След затварянето на училището братята и сестрите на Бронте се завръщат в Хауърт, село в Западен Йоркшир, и живеят в семейния енорийски двор. Мочурището около Хауърт ще послужи като атмосферен фон за много от романите на сестрите Бронте, включително „Wuthering Heights“ от Емили Бронте и „Джейн Еър“ от Шарлот Бронте.

Брюксел, Белгия:През 1842 г. Шарлот и сестра й Емили пътуват до Брюксел, за да учат в Pensionnat Heger, училище-интернат. Преживяванията в Брюксел, особено несподелената любов на Шарлот към нейния учител Константин Хегер, повлияха на по-късните й творби, включително „Професорът“ и „Вилет“. Pensionnat Heger е изобразен като пансион на мадам Бек във "Вилет".

Лондон, Англия:Шарлот Бронте прекарва известно време в Лондон, където заедно със сестрите си се опитва да публикува своите творби. Усилията им обаче бяха посрещнати с отхвърляне. През 1848 г. Шарлот публикува "Джейн Еър", нейният най-известен и успешен роман, под псевдонима Currer Bell. Романът със своя силен, независим главен герой получава признание от критиците и бележи началото на литературния успех на Шарлот.

През 1854 г. Шарлот Бронте се омъжва за Артър Бел Никълс, свещеник на баща си, и се премества в Хауърт. За съжаление брачният й живот е кратък, тъй като Шарлот умира по време на бременност на 31 март 1855 г. на 38-годишна възраст. Тя е погребана в семейния гроб в църквата "Св. Михаил и всички ангели" в Хауърт.

 

Животът на Шарлот Бронте и местата, където е живяла, продължават да представляват голям интерес за любителите на литературата и учените. Пейзажите на Западен Йоркшир, преживяванията в Брюксел и предизвикателствата, пред които е изправена в Лондон, допринесоха за формирането на нейния литературен глас и създаването на трайни творби, които остават неразделна част от английския литературен канон. Пасторът Бронте в Хауърт сега е музей, посветен на семейство Бронте, запазвайки тяхното наследство за бъдещите поколения.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин