На разходка по европейските водни канали - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На разходка по европейските водни канали
Автор: Елена Исаева

Кой не е мечтал да посети част от европейските градове, в които има изобилие от водни канали и където може да се разхождате с лодка, а в някои от тях това е и вида на градския транспорт в населеното място.

 

Точно такова място е Венеция. Почти няма хора, които като чуят Венеция, да не си представят красивите водни канали, пресичащи и разделящи града на десетки малки островчета. Удоволствие е да се разхождате с гондола, да слушате песните на любезния гондолиер и да се наслаждавате на красотата на този уникален град, бивша велика и богата република. Пешеходната разходка из Венеция е едно незабравимо изживяване.

На разходка по европейските водни канали
Снимка: Елена Исаева

 

Вървейки по малките, пъстри мостчета, съвсем спокойно можете да се изгубите, може би изгубите е малко пресилено, но най-малкото може да загубите траекторията на предварително начертания маршрут. Но и това си има свяо чар, защото така може, завивайки зад поредната сграда, да се озовете на закътан площад, на който има някоя красива катедрала и приятно кафене, къето да поседнете за отмора, да изпиете набързо едно италианско кафе или да хапнете вкусна венецинска пица.

На разходка по европейските водни канали
Снимка: Елена Исаева

В Европа има още градове, които са построени около канали. Амстердам е друго привлекателно място, което също има красиви канали, протичащи през целия град. Тук също можете да си намете лодка, с която да се разходите по част от каналите и да разгледате красивите сгради на холандския град от друг ъгъл.

В Нидерландия има още едно красиво макар и значително по-малко градче, което се гордее със своите канали – Гийтхорн. Градът не е сред най-популярните дестинации, но в последните години е все по-желано място за посещение. Той е малък, но точно в това е чарът му – със своите малки канали вместо улици, с красиви мостчета над тях и още по-красиви къщички със сламени покриви и кокетни цветни градини наоколо, това място изглежда сякаш излязло от илюстрациите на книжките с приказките. За него се твърди, че е и най-спокойното населено място в цяла Нидерландия.

На разходка по европейските водни канали
Снимка: Елена Исаева

Санкт Петербург е следващият уникален град, разположен на канали. Нещо повече дори – градът е построен върху тресавище, блатна местност, която постепенно е насипвана с пръст, за да се издигне на това място забележителният град, който познаваме днес. Тук, из каналите на Петербург разходките с лодки са от задължителните неща, които трябва да направите, когато го посетите. И непремено се качете на лодка и през деня, за да разгледате и усетите по друг начин забележителностите на този фантастичен град, както и през нощта, когато във ваша чест и на всички останали пасажери с лодки, ще бъдат вдигнати мостовете на Нева. Изживяването е повече от незабравимо, това е емоция, която може да повдига настроението ви винаги при спомена за нея.

На разходка по европейските водни канали
Снимка: Елена Исаева

Франция също има своите градове, бижута, построени около канали. Това са Срасбург – градът – дом на Европейския парламент, където се намира и най-живописния квартал „Малката Франция“. Вторият град е малкият по големина, но голям чаровник – Колмар. Със своите колоритни къщи, малки павирани улички и мостове, градчето има своя собствена атмосфера, запомняща се и оставаща в сърцата завинаги.

Брюж пък е другото малко европейско бижу с канали, намиращо се в Белгия. За него казват, че разходката с лодка е много по-добро решение, отколкото пеша. Защото от каналите имате много по-добър поглед към забележителностите в сравнение с пешеходния тур по улиците.

Изборът е голям, който и град да си набележите, няма да сбъркате. Но защо да не включите в списъка си за следващи дестинации всеки един от тях.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин