Наарден - уникален укрепен град в Холандия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Наарден - уникален укрепен град в Холандия
Автор: Peika.bg
Наарден - уникален укрепен град в Холандия
Снимка: bertknot

Наарден със сигурност е едно от най-забележителните, но не толкова познати места, където можете да отидете в Европа.

Този холандски град има защитни укрепления от ровове и стени във формата на звезда и е типичен представител на укрепен град в Европа от 16-и век.

През 13-и век Нарден е малък град на парче земя между морето и блатата на река Вехт. Това парче земя е било единствения път от изток към Амстердам и това го е направило стратегическо място, което обаче не е било добре поддържано.

38946

Поради това, за войските на френският крал Луи XIV и неговите съюзници не е било трудно да го превземат, а по-късно направили същото и с Утрехт. След това настъплението им в Ниската земя приключило, защото холандците наводнили сушата между реките, а през 1673 г. Наарден отново бил в техни ръце.

38948

Повечето от днешните укрепления там са от този период, а през 19-и век са добавени бомбоубежища, част от които могат да се видят и днес, както и нови казарми.

38951

След Първата световна война Наарден вече не е бил необходим като крепост. Армията го напуска и той е превърнат в паметник точно навреме преди да започне да се руши. В един от бастионите му има музей на крепостта и историята на града. Музеят дава достъп и до всички тунели и скривалища на крепостта, а туристически турове с лодка развеждат туристите около него.

38949
Защо Наарден е уникален? Той е един от най-добре запазените укрепени градове в Европа, както и единствената  крепост в Европа, която има уникални двойни стени и ровове. 

38947

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин