Населените места със странни имена (част 2) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Населените места със странни имена (част 2)
Автор: Peika.bg
Населените места със странни имена (част 2)
Снимка: express.co.uk

Има някои населени места, които се превръщат в туристически дестинации, единствено заради странните си имена. 

Голяма част от тези наименования се дължат на лингвистичните различия между културите, освен в случаите, когато е направено с цел за умишлено привличане на вниманиетоИ понеже се изписват на латиница с фонетично сходство с реално съществуващи английски думи, те се превръщат в истински сензации.

Вече ви показахме първата доза места със странни имена, ето и още някои о
т тях!


Батман, Турция

Да, знаем, че за вас Батман може да е името на популярен супергерой, но в действителност Батман е име на турски град в Югоизточна Анатолия. Именно заради аналогията между тях, през 2008 г. бившият кмет на града Хюсеин Калкан решава да започне съдебен процес срещу режисьора „Батман в началото“ и „Черният рицар“ Кристофър Нолън и „Уорнър Брос“. Мотивът му е, че те неправомерно са взаимствали името на града за продукциите си.  

Като оставим настрани националистичните възгледи, посещението на Батман ще ви достави истинско удоволствие. От една страна - живописната природна картина – съчетаваща сливането на две реки (Тигър и Батман) и величествените масиви на планината Таурус. От друга - разнообразието от забележителности – древният град Хасанкеиф, гробницата на видния ислямски духовен мислител Вейсал Карани и джамията Карси – един от най-уважаваните религиозни храмове в града.

Ланвайрпулгуингилгогеръхуърндробуллантисильогогогох, Уелс

Не си мислете че има грешка в изписаното наименование или
в зрението ви. Това е просто населеното място с най-дълго име в света, което дори присъства в книгата за рекордите „Гинес“Тъй като произношението му почти не може да се изкаже, има и един по-кратък вариант на името, популярен както сред местните, така и сред туристите – Ланвайрпулгуингил, което е и старото му име. По-дългият възниква през 1860 г. като стратегия за привличане на туристическия проток, която се оказва доста успешна

Ланвайрпулгуингилгогеръхуърндробуллантисильогогогох е крайбрежно село, част от уелското островно графство Ангълси. Името му всъщност трябва да е уелска фонетична аналогия на британското „Църквата на Св. Мери в долината на белите лешници близо до бързия водовъртеж и църквата на Св. Тисилио при червената пещера. На някои от табелите оригиналното име е изписано сричка по сричка, за да могат гостите да го разчетат по-лесно. 

Освен основната забележителност, храмът „Света Мери“, на един хълм над Ланвайрпулгуингил се извисява 27-метровата колона на „Маркизът от Ангълси“. Монументът е построен в чест на героизма на първия маркиз на графството хенри Паджет в битката при Ватерлоо през 1815 г. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин