Най-големият жп модел в света - в Хамбург - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-големият жп модел в света - в Хамбург
Автор: Мария Ангелова

„Миниатюрният свят на чудесата“ в Хамбург е не само най-големият в света железопътен модел, но и доказателство за това, че най-добрите идеи се раждат на път.

Как се реализират мечти?

Докато се разхожда из центъра на Цюрих през лятото на 2000 г., германецът Фредерик Браун попада на витрината на магазин за жп модели и в главата му изплува отдавна забравена детска мечта – той самият да направи най-големият такъв модел в света. Само няколко дни по-късно реализирането на идеята вече е задвижено и днес в Хамбург се намира най-големият умален жп модел, който можете да посетите – Miniatur Wunderland. От 2001 г. до днес моделът непрекъснато се разраства, към него се добавят нови и нови градове, държави, цели континенти.

30994

Какво ви очаква в Миниатюрния свят на чудесата?

Повече от 13 000 м релси, по които се движат близо 1000 влакчета. Трасето преминава покрай градове, планини, фиорди. Ще видите умалени модели на Хамбург (най-големият и най-гъсто „населен“ модел в музея – 200 кв.м площ и 250 човешки фигурки на квадратен метър), Австрийските Алпи, Швейцария, Италия, Франция, Скандинавия, Америка.

Общо над 200 000 са фигурките, които се разхождат, надничат, тичат или просто си почиват на 3600 мостчета и сгради. Осветлението е специално, водата в реките е течаща, а в морето на всеки 30 минути се симулират приливи и отливи. Всяка дестинация пази десетки истории, а посетителите могат да създават свои собствени приказки като чрез бутоните задвижват влакчетата, автомобилите, корабите.

30991

30992

Миниатюрният свят се разраства

Строежът на бъдещите части на миниатюрния свят не е скрит зад паравани. Можете да видите в реално време как техниците и моделиерите създават новите пейзажи. Те ще отговорят подробно на всички ваши въпроси.

Плановете за разрастване на музея са мащабни – до 2020 г. ще се простира на площ 10 000 кв.м, релсите ще са с дължина 20 000 м. 

Полезна информация: Миниатюрният свят на чудесата (Miniatur Wunderland) се намира в центъра на Хамбург, в традиционно индустриална зона, на по-малко от километър от оживената търговска улица Мьокенбергщрасе. Точният адрес е Kehrwieder 2-4. Информация за работно време, билети и упътвания ще откриете тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин