Най-голямата книга на света... не е книга - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-голямата книга на света... не е книга
Автор: Peika.bg
Най-голямата книга на света... не е книга
Снимка: Jack at Wikipedia

Пагодата Кутодоу е будистка ступа в полите на хълма Мандалей в Мандалей, Мианмар (някогашна Бирма). Тя е била построена по времето на крал Миндон Мин, който е наредил ступата да бъде издигната като част от традиционните основи на новия кралски град Мандалей през 1857 г.

Кралят е бил разтревожен, че постулатите на Буда може да бъдат забравени заради британската инвазия в региона и това го подтикнало да предприеме мерки, за да опази свещените текстове Трипитака Пали от будистката школа Теравада като ги изпише на големи каменни блокове.

Всеки блок е широк един метър, около метър и половина е висок и е дебел 13 сантиметра. Всичките блокове - общо 730 - заедно са известни метафорично като „най-голямата книга в света“.

Всеки от тях е поставен в собствено светилище, със скъпоценен камък на върха (повечето скъпоценности са били ограбени от англичаните), а всички светилища са подредени около централна златна пагода.

Интересен факт е, че всичкия текстове от Типитака Пали се събират в 729 блока, но те са 730, защото последния блок описва защо и как е било направено всичко това.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин