Най-интересните музеи в Москва – част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните музеи в Москва – част 1
Автор: Елена Исаева

Москва, колкото е космополитна, толкова е привлекателна и интересна за нейните посетители, туристите и местните. Тук, в столицата на Русия, всичко е с огромни размери – разстоянията, броят на спирките на метрото, историческите забележителности, културните паметниците и музеите. В града, елегантно разположен на двата бряга на река Москва има над 400 музея, всеки един от тях интересен, забавен и образователен. Част от тях са световно известни, други са известни на местните и чуждестранни посетители, има и такива, които не са толкова познати, но определено заслужават да ги посетите и опознаете.

 

Музеите на руската столица си имат своя история, която датира от не толкова далечната 1856 г., когато император Александър II решава да възстанови автентичната сграда, наречена още Къщата на болярите на фамилия Романови, така тя се превръща в музей. Ето и музеите, които искам да ви предложа:

Най-интересните музеи в Москва – част 1
Снимка: Елена Исаева

Държавен исторически музей, който е най – големият национално – исторически обект в Русия. Музеят притежава колекции, които са на почти половин век, броят на музейните обекти е над 5 милиона и още 14 милиона страниици от документи. Самата сграда на музея е исторически и архитектурен паметник, който е разположен на Червения площад. Музеят съхранява хилядолетната история на Русия. Към музея като дарения са включени повечее от 300 000 обекта – държавни и обществени институции, библиотеки, манастири, архиви, академии, университети и други. Тук може да се видят произведения на руското изкуство от XVIII XIX век, старинни ръкописи, иконописи, художествени произведения и други. Музеят е един от най – големите национални исторически музеи в цял свят.

Най-интересните музеи в Москва – част 1
Снимка: Елена Исаева

Държавна Третяковска галерия – музеят на изкуствата, който е и сред най – старите музеи в Москва. Основана е пре 1856 г. от руския търговец Павел Третяков и носи неговото име. В галерията се съхраняват повече от 130 000 произведения на живопистта, графиката и скулптрата. Колекциите постоянно се обновяват. В музея има произведения на художници от различни периоди – от безименни и неизвестни руски иконописци до световно известни таланти. Тук всяка експозиция има уникална художествена стойност и заслужава да се види. Също така можете да видите предмети, изработени от благородни метали и скъпоценни камъни.

Музей – резерват Царицино, намира се в южната част на града. Това е един огромен дворец с голям парк. Музеят притежава много изложбени зали, в които можете да се запознаете с живота и бита на хората през различните епохи. Площите за разходка в района на музея са просторни. На територията има редица кафенета, павилиони за сувенири, вендинг машини с храна за животни и птици, няколко красиви сгради – бивши дворци. Разходете по безкрайните пешеходни алеи. По пътя си ще видите няколко езера, красиви градини с много зеленина и цветя. Също така има няколко спортни зали, оборудвани със спортни съоръжения и съблекални.

Музеят на Дарвин - това е може би един от най – големите природо – научни музеи в Европа. Музеят е изключително интересен и за малки, и за големи. Има многобройни изложбени и интерактивни зали. Музеят е открит по инициатива на професора по зоология на Московския държавен университет Александър Фотт в чест на английския учен и естествоизпитател Дарвин. Тук за любителите на естествения свят и човека е истински рай – можете да видите богата колекция на препарирани животни.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин