Най-интересните музеи в Москва – част 2 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните музеи в Москва – част 2
Автор: Елена Исаева

В Москва е роден великят и един от най – значимите руски поети, драматург, историк и публицист Александър Сергеевич Пушкин. Голяма част от неговите произведения се считат за шедьоври.

 

Оръжейната палата на Москва, която се намира на територията на Кремъл между Архангелския и Благовещенския събор. Основана е още по времето на Иван III под името Голямата хазна. Оръжейната палата е първият обществен музей в Русия и днес разполага с над 4000 експоната.

Най-интересните музеи в Москва – част 2
Снимка: Елена Исаева

Пушкинският музей в Москва, носещ името на основоположника на съвременната руска литература е считан за един от най – големите руски музеи за европейско и световно изкуство. Намира се в центъра на Москва, съвсем близо до Кремъл и Храма на Хрситос – Спасителя. Инициатор за създаването на музея през 1893 г. е бащата на поетесата Марина Цветаева – професорът от Московския университет И. В. Цветаев. Музеят притежава колекция от картини на италиански творци от XIII до XVIII век – Каналето, Франческо Гуарди, Ботичели, Паоло Веронезе, Лоренцо Лото и други, автори на испанска живопис – Антонио Переда, Хусепе де Рибейра и други, на старохоландска живопис – Михиел Ситов, Адриан Исенбрант, Адриан Кей и други, на фламандски творци – Дирк Халс, Ян Бот, Емануел де Вите и други, немска и английска живопис, произведения на френски художници, творили през XVII, XVIII и XIX век, европейска живопис от XX век. Тук ще видите шедьоври на Моне, Дега, Пол Гоген, Винсент Ван Гог, Пол Сезан, Тулуз – Лотрек и още много други.

В музея също има богата колекция от артефакти на шумерската цивилизация до древноегипетски и древногръцки скулптури и архитектура. В музея се намират и едни от най – сполучливите реплики на най – важните съкровища по света. Възможност, която всеки руснак може да има, ако реши да посети изключително богатия на световни ценности музей.

Музей на космонавтиката, посветен на всички руски умове, които са допринесли Русия да достигне до Космоса. Изложбите в музея включват скафандри, части от ракети и сателити, филми за космическите полети и други интересни предмети. В музеят за най – малките се прожектират филмчета, които представят на малчуганите историята на руската космонвтика.

Най-интересните музеи в Москва – част 2
Снимка: Елена Исаева

Диамантеният фонд в Московския Кремъл. Това е една уникална по рода си изложба с безценни експонати и шедьоври на бижутерските занаяти в периода от XVIII до XX век. Първите експонати са събрани от Петър Велики, когато въз основа на указ от 1719 г. започва да работи държавна организация, отговорна за опазването на императорските бижута и реликви. Тук могат да се видят уникални подаръци за кралските лица, държавни отличия, подаръци. Това са скъпоценности на императорския двор, принадлежали на много поколения кралски фамилии. По – късно, по времето на Екатерина II, императорската съкровищница се попълва с уникални проби от скъпоценни камъни, както и с най – важните символи на императорската власт. През 1764 г. е построена отделна камера в спалнята на императрицата, където те са съхранявани. През 1924 г. съкровищницата е прехвърлена към Държавната хазна. През 1967 г. вратите на Диамантения фонд са отворени за посетители. Това събитие се превръща в едно от най – значимите културни събития не само за Русия, но и за целия свят. Колекцията е уникална – тук се съхранява Великата императорската корона с 5000 диаманта и бисери донесени от Индия, направена през 1762 г. за коронацията на Екатерина II, малка имшераторска корона, скиптърът с известния диамант „ Орли “, тежащ 190 карата и други експонати.

Най-интересните музеи в Москва – част 2
Снимка: Елена Исаева

 

Посещението на тази зала определено много си заслужава, емоцията е изключителна, ще изпитате невероятно усещане на респект към значимостта на императорската титла.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин