Най-интересните музеи в Париж – част 3 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните музеи в Париж – част 3
Автор: Елена Исаева

За да може да се разгледат повече музеи в Париж е много важно правилно да си разпределите времето, с което разполагате, според работното време и според това, до колко посещаем е даденият музей, за да не се налага да изчаквате на дългите опашки.

Ето и следващите музеи, с които искам да ви запозная:

Най-интересните музеи в Париж – част 3
Снимка: Елена Исаева

Музеят на Пикасо, който се намира в квартал Маре в хотел Сале – едно от най – големите аристократични имения в Париж. Самият хотел е построен през XVII век, реновиран през 2014 г.Днес на територията му са изложени над 5000 произведенията на изкуството. Това е единственият музей в света, където е изложено цялостното творчество на Пикасо – картини, скици, принтове, гравюри и скулптури. Тук също така има филми, документи и илюстрирани книги, свързани с живота на великия творец.

Най-интересните музеи в Париж – част 3
Снимка: Елена Исаева

Художественият музей Мармотан Моне, основан през 1934 г. от Паул Мармотан, който завещава колекцията си от картини на Академията на изящните изкуства. През 1966 г. синът на Клод Моне, Мишел Моне, дарява на музея още 65 от картините на баща си. Така музеят Мармотан Моне притежава най – голямата колекция от картини на великия художник. В музея има също и картини на Едуар Мане, Едгар Дега, Анри Руар и Берта Моризо.

Музеят Ке Бранли – това е музеят на първобитното изкуство на Африка, Америка, Азия и Океания, който се намира в непосрествена близост до Айфеловата кула. Може да се каже, че това е най – новият музей на Париж. Открит е през 2006 г. по проект на президента Жак Ширак. Музеят е изграден изцяло в духа и идеята за запазване и доближаване до естествените земни форми. В него е показана по нов начин древната култура и цивилизация на Африка, Азия, Америка и Океания. Фасадата на музея е покрита с жива зеленина. В самия музей може да се видят дървени скулптури от Ангола, страховити маски от Гана, предмети и обекти за ритуали на Папуа - Нова Гвинея, накити от Мароко и Афганистан, бойно оръжие от Китай, ескимоски дрехи от Аляска и оше много други.

Институтът на Монд Араб, който е посветен на арабското изкуство, култура и история. Разположен е в нова модернистична сграда, проектирана със съвместното участие на френския архитект Жан Нувел.Тук се организират редовни изложби на известни художници, писатели и режисьори от арабския свят.

Музей на изкуствата Декоратис, разположен в сграда, съседна на Лувъра. В музея се съхраняват над 150 000 произведения на декоративното изкуство, бижута, играчки и предмети, изработени от стъкло и керамика. В този музей можете да се запознаете с историята на декоративното изкуство от времето на Средновековието, цивилизациите, Европа, Близкия изток и Ориента.

Музей Клюни, известен още като Национален музей на Средновековието, построен на мястото на римски бани, а по – късно през XIII век е построена резиденция на абатите от манастира Клюни. В музея е представена изложба на готическото изкуство на Франция, произведения от XV век, серията гоблени „ Дама с еднорог “ – това са 6 гоблена на неизвестен автор, френският витраж  от XV век „ Шахматисти “ и други.

Musee Guimet, представящ колекция от тибетско, непалско, индонезийско, японско и индийско изкуство.

Удоволствие е да се разглеждат музеите на Париж. Освен богатството от произведения, които се съхраняват в тях, самите сгради, в които се намират са също произведения на архитектурното изкуство, заслужаващи да се видя

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин