Най-интересните музеи в Париж – част 2 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните музеи в Париж – част 2
Автор: Елена Исаева

Представям ви следващите музеи, които си заслужава да видите при посещението на магнетичната френска столица:

Petit Palais или Малкият дворец, построен в стил гранд бел епок за Световното изложение в Париж през 1900 г., по проект на Шарл Жиро, днес приютява Парижкия музей на изящните изкуства, който включва класически антики, средновековни артефакти, декоративни предмети, картини и предмети от Ренесанса и Средновековието, предмети в стил ар нуво, графики, стенография и ръкописи. Тук може да се видят шедьоври на Рембранд, Рубенс, Писаро, Реноар, Моне, Дьолакроа и други. Също така има картини на фламандски и холандски творци от XVI и XVII век, богата и интересна колекция от мебели и гоблени от XVIII век и още много други интересни вещи и предмети.

Най-интересните музеи в Париж – част 2
Снимка: Елена Исаева

Център „ Жорж Помпиду “, построен през 1971г. – 1977 г. по инициатива на френския президент Жорж Помпиду, откъдето идва и името му. Тази сграда и прилежащият и терен са съвремения и културен център на френската столица. Такава е била е идеята на създателят и – пластичното изкуство да съжителства с книги, филми, музика в съвременен и по – различен дизайн. Модерния център ежегодно се посещава от няколко милиона туристи, което го прави и една от най – посещаваните атракции на Париж след Лувъра и Айфеловата кула. Сградата често отваря временни изложбени галерии, където се представят колекции на световни пътуващи изложби, предлагат се концертни зали, играе се театър, включително и гостуващи трупи от цял свят.

Интересен факт е, че през 2013 г., центърът се нарежда на  15 - то място в света сред най – поещаваните музеи и атракциони.

Музеят на армията, който се помещава в Дома на инвалидите в Париж. Сградата е построена по проект на френския крал Луи XIV пърованачално като болница и дом за военни с увреждания. Тук са представени над 500 000  експонати, включващи униформи, оръжия, картини и други. Това е най – големият и най – богат на военни артефакти музей във Франция. В музея могат да се видят вещи на Наполеон I, крал Луи IV  и други видни и известни личности на Франция.

Музеят на восъчните фигури Гревен, в който ще имате възможност да си направите селфи с редица известни исторически личности, актьори, звезди от шоубизнеса, политици. А за краля на попа – майкъл Джексън има специално обособено място, където могат да се видят и дискове, собственост на звездата, както и негови отпечатъци.

В музея е отдадена и специална почит на най - известните френски актьори от края на XX век, които са „ насядали “ в специална театрална зала. Французите умеят да уважават своите звезди. А пък в пригодено заведение в стил френско бистро, на по едно питие са „ седнали “ писателите Ърнест Хемингуей и Жан Пол Сартър, Жан Пол Гутие и световно известната прима на операта Мария Калас.

Най-интересните музеи в Париж – част 2
Снимка: Елена Исаева

 

Musee de l’Orangerie, който се намира в градините на Тюйлери. Тук можете да видите осем от най – красивите картини на Моне на водни лиии. Също така в музея има картини на Пикасо, Сезан, Гоген и други. Изложбената зала е с кръгла форма, а самите картини много живописно са разположени на целите стени.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин