Най-интересните събития във Варна - октомври 2017 - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития във Варна - октомври 2017
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития във Варна - октомври 2017
Снимка: visit.varna.bg

Вижте какво ще се случва през този месец във Варна!

Филмови фестивали, събития за деца, спортни турнири, музика, изкуство и още интересни събития ви очакват в морската ни столица през октомври.

За повече информация последвайте линковете! 

Филмов фестивал "Златна роза"

30 септември - 7 октомври

От 30 септември до 7 октомври 2017 г. във Фестивален и конгресен център ще се проведе 35-ият юбилеен фестивал “Златна роза”. В конкурса на тазгодишното издание ще участват общо 43 пълнометражни и късометражни игрални филма от последната година. 17 от тях са български. Сред филмите, селектирани в конкурсната програма, са: “Посоки” на Стефан Командарев, ¾ на Илиян Метев, “Воевода” на Зорница София Попганчева, “И после светлина” на Константин Божанов, “Лили рибката” на Ясен Григоров.

Късометражната конкурсна програма включва 26 филма, сред които: “Котка в стената” на Мина Милева и Весела Казакова, “Разпознаване” на Тома Вашаров, “Нощите на един самотен вестоносец” на Андрей Кулев.

Програмата за новаторски и експериментални продукции “Открити хоризонти” ще представи 14 филма, от които 13 късометражни и 1 пълнометражен.

Още информация за събитието можете да откриете ТУК

*

Международен куклен фестивал „Златният делфин" 

1 – 7 октомври

„Златният делфин” се провежда на всеки три години в началото на месец октомври във Варна. Фестивалът стимулира развитието на българския куклен театър и допринася за неговата популярност у нас и в чужбина. Спектаклите в конкурсната програма се оценяват от международно жури, съставено от изтъкнати специалисти в областта на куклено-театралното изкуство, а на последните издания – и от детско жури. Изключителен интерес сред участниците и гостите на фестивала предизвикват съпътстващите програми: уъркшопове, семинари, сценографски изложби, теоретични конференции, срещи, дискусии.

Място: Държавен куклен театър – Варна, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев”, Музей на куклите

Цялата програма на фестивала вижте ТУК.

*

Турнир по художествена гимнастика Приз Царица Маргарита Българска

7 - 8 октомври

През годините турнирът се утвърждава като една емблематична проява за град Варна и страната. За него се знае от Лос Анжелис през Москва до Токио. През 2004 и 2008 година е удостоен от Международната Федерация по Художествена гимнастика за домакин на световната купа. Много имена от световната гимнастика са започнали са започнали кариерата си от тук - Елена Витриченко, Мария Петрова и други. Специални гости на тазгодишното издание ще бъдат Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита.

Цялата програма на турнира вижте ТУК.

*

Световен ден на ходенето 2017

8 октомври

Българската Асоциация "Спорт за всички" съвместно с Община Варна организират за 25-ти пореден път Световен ден на ходенето 2017 –национална спортна проява в цялата страна. 

Тя има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез практикуване на най-лесно достъпната и естествена физическа активност – ходенето.

В град Варна Световния ден на ходенето ще се проведе на 8.10.2017 г.в Морската градина. Сборен пункт пред сцена Раковина в 10.00 часа на 8.10.2017 г.

Повече информация за събитието вижте ТУК.

*

CineLibri 2017

11 - 22 октомври

Тази есен фестивалът ще бъде нещо много повече от танц между литературата и киното! В продължение на 12 дни в киносалоните по цяла България ще бъдат излъчени някои вечни кинокласики и десетки съвременни шедьоври от 2016 и 2017 година! Над 140 прожекции в София и близо 100 в 11 други града! 32 пълнометражни филма и 5 феноменални късометражни ленти! Част от фестивала ще бъде и конкурсна програма с петчленно международно жури! Десетки вечери, изпълнени с присъствието на световноизвестни специални гости, коктейли, музика, пърформанси и още много!

Още информация за фестивала можете да видите ТУК

*

Фестивал на червенокръстките здравни филми

12 - 15 октомври

Мотото на тазгодишното издание е „Агресия –Хуманност – Кино“. Състезателната програма е подбрана от селекционна комисия с председател проф. д-р Темелко Темелков сред рекордните 1890 филма от 107 държави, които т.г. кандидатстваха за фестивала. 

Паралелно със състезателната част е подготвена богата съпътстваща програма от над 140 документални, късометражни и игрални филми от 47 държави. Специален акцент в програмата е Ретро ателие, което включва прожекции на червенокръстки филми, наградени на предходни издания на фестивала. Ще бъдат представени и специални панорами от фестивалите „Кино в длан“ и „Турин ъндърграунд фестивал“. 

Рекорден е и броят на фестивалните локации, в които зрителите могат да се насладят на филмовата програма – в Пленарната зала на Община Варна, в Медицински университет – Варна, в Социална чайна, в Златна Варна (Брюхаус “Черната овца“), в ТМПЦ „Стоян Бъчваров“ и в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“.

Повече информация за събитието можете да откриете ТУК.

*

Изложба "Филателно море"

до 31 октомври

Изложбата „Филателно море“ е посветена на 138-ата годишнина на Българския военен флот. Тя включва над 100 ценни екземпляра пощенски марки, картички и печати – част от фонда на музея и екземпляри от личните колекции на варненски филателисти. 

Изложбата представя морско образование, корабостроене, корабоплаване, водни спортове и други. Особен интерес представляват сериите марки и филателни издания, посветени на околосветското плаване на капитан Георги Георгиев, постиженията в българското корабостроене и картички, подпечатани с печата на български търговски кораби от началото на 20-ти век.

Изложбата може да видите във Военноморския музей, Варна.

*

Фестивал на старата градска песен и фолклор "Листопад на спомените" 

 5 до 8 октомври

Фестивалът е доказал своята необходимост сред хората от третата възраст и се е превърнал в истинска Олимпиада на духа. Той е своеобразно съхраняване на българските традиции като песни, хора, костюми, обреди, предаването им на следващите поколения.

На 5,6 и 7 октомври фестивалните изяви ще бъдат от 10,14 и 17 часа, а на 8 октомври сутринта от 10 часа е надпреварата с най-добрите състави за големият златен лист, а от 17 часа – Гала концертът. За първи път всички концертни прояви ще бъдат при вход свободен, а за самите изпълнители няма да има такса за участие. Олимпиадата на хората от третата възраст напира неудържимо за 17-ти път. Арена на артистичните вълнения ще бъде зала “Конгресна” на Дворец на културата и спорта.

Повече информация за събитието можете да откриете ТУК.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин