Най-интересното за базиликте в България - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересното за базиликте в България
Автор: Елена Исаева

В България има голям брой раннохристиянски базилики, част от които може да се каже, че са добре запазени и до днес, дали повече или по-малко, но всяка от тях има богата история и едновременно с това е била и свидетел на живота и събитията, случвали се в съответното време. Ето и информация за някои от по-значимите базилики, които можете да посетите. Някои от тях и днес се намират в пределите на населени места.

Епископската базилика на Филипопол е най-големият раннохристиянски храм в България. Строена през IV век от н. е. Най-добре са запазени мозайките, които образуват два пласта и са с обща площ 2000 кв.м.

Най-интересното за базиликте в България
Снимка: Елена Исаева

В Несебър се намира Старата Митрополия или позната още като базиликата Света София, датираща от V век. Това е и най-емблематичната антична сграда, станала символ на Несебър. Подът и е бил покрит с мозйки от красиви ситни цветни камъчета.

Най-интересното за базиликте в България
Снимка: Елена Исаева

 

Най-голямата базилика във Варненския регион е Ранновизантийската базилика на града. Строена и достроявана е на няколко пъти в периода IV VI век. Тя има богата мраморна украса и красиви раннохристиянски мозайки на пода, изобразяващи цветя, пауни и други птици.

Раннохристиянската базилика, намираща се в подножието на хълма Калето край Монтана, построена върху руините на древен античен храм. През 2010 г., при по-задълбочени разкопки е намерена мраморна статуя от римската епоха, вероятно от III век. Намерени са също и останки от апсидата ( мястото, в което обикновено се намират олтарът и презвитериумът) на първата базилика.

В град Кюстендил, в района на антична Пауталия са открити 7 базилики, за които се смята, че датират от IV – V век.

Епископският комплекс с базилика в град Сандански са едни от най-интересните археологически исторически паметници в Южна България. Датират от V – VI век. Може да се видят колонади, както и мраморна олтарна стена със сцени от Евангелието, добре запазени авмон и антрий.

В Перперикон, Родопите са открити две раннохристиянски църкви, първата от които датира от I – IV век като езически храм, по-късно превърнат в християнска църква, а втората датира от края на IV век.

Предполага се, че тук е започнало покръстването на бесите.

Край град Бяла, на остров Св. Атанас е разкрита раннохристиянска базилика в пределите на антична крепост. Според намерените археологически находки се предполага, че базиликата датира от V – VI век.

Червената църква край град Перущица, строена през V – VI век . Формата на централната сграда е интересна, напомня на четирилистник, издигната върху останките на друга сграда с подобен план.

На върха над с. Очин дол, Врачанско в местността Пресветица е открита триапсидна църква, с един голям кораб и два по-малки отстрани.

В крепостта Вратица, в Стара планина, близо до гр. Враца има базилика, около която е имало античен град. Предполага се, че тук е била столицата на едно от древните тракийски племена. В района са открити керамика, накити и монети, които датират от IV – VI век.

В района на Шуменската крепост са открити 10 църкви, строени между IV и XIV век, а в самата крепост има още две църкви от IV –VI век и една базилика от късноантичния период.

Всички споменати исторически обекти си заслужава да се посетят. По-голямата част от тях са само малки останки, но независимо от това, ако имате възможност да ги посетите и с гид, ще получите доста интересна информация за тях.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин