Най-красивите фонтани в Италия – 2 част - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите фонтани в Италия – 2 част
Автор: Елена Исаева

Италия е една от най – посещаваните държави в света. Ежегодно тук пристигат повече от 40 милиона туристи, за да се насладят на всичко, което предлага тази красива туристическа дестинация. Тук са съсредоточени най – много исторически обекти, паметници на куктурата, архитектурни шедьоври, голяма част от тях включени в Спсъците за световно и културно наследство на ЮНЕСКО. На ботуша има от всичко по много -за любознателните, за авантюристите, за романтиците, за любителите на модата и спорта, музиката, за кулинарите, каквото и да пожелаете да видите и правите, то идвайки в страната, ще го намерите.

Изобилието от атракции, забележителности, произведения на изкуството на човешкия гений нямат край. Тук всяко населено място, всяка сграда си има история, която пази ревностно, предава я от поколение на поколение, за да може да става достояние на още и още посетители.

Най-красивите фонтани в Италия – 2 част
Снимка: Елена Исаева

 

В Италия има изобилие от уникални фонтани, кой от кой по – красив и кой от кой с по – древна и интересна история. Може да се каже, че те са прекрасен събирателен център за местните и туристите. Около фонтаните са се случвали в годините интересни случки, запознанства, събирайки се край тях, хората са щастливи. Това са места, където може да спрете да се отпуснете и да се радвате на водните струи, спускащи се по невероятните шедьоври, сътворени от талантлви майстори.

В тази статия ще ви представя някои от най – интересните фонтани на Италия.

Фонтанът Претория, който се намира на  Piazza della Vergogna или площада на срама в Палермо. Той е най – големият и може би един от най – красивите в града. Фонтанът има интересна история и преди да стигне до Палермо се е намирал във Флоренция, където е и създаден от флорентинския скулптор Франческо Камилиани в периода 1554 г. – 1556 г.. Сътворен е първоначално, за да краси резиденцията на богаташа дон Луиджи де Толедо. В последствие е продаден на Сената на Палермо.

Най-красивите фонтани в Италия – 2 част
Снимка: Елена Исаева

 

Жителите на Палермо били шокирани от голотата на голяма част от скулптурите на хора и го нарекли Фонтана на срама.

В красивото и древно градче Бергамо има прекрасен фонтан с бели мраморни лъвове – фонтанът Контарини. Губернаторът на Бергамо, който е бил част от Венецианската държава, подарява фонтана на жителите на града, в знак на приятелство между Венеция и Бергамо.

Днес край фонтана гъмжи от туристи, които се спират край него да се снимат, както и да утолят жаждата си.

Фонтанът с крилатите коне и градината, който се намира в прекрасен парк от XVI век Giardino Salvi, Виченца. Построен е от богатата фамилия Valmarana, като до края на XIX век е бил частна собственост. През 1907 г. става общинска собственост и достояние на всички. Градинта, в която се намира фонтанът е едно от най – романтичните места в града, а фонтанът я прави още по – чаровна и създава атмосфера на спокойствие и релакс.

Фонтанът La Barcaccia - Старата лодка,  който се намира до испанските стълби в Рим. Историята разказва, че при едно наводнение от 1598 г., когато площадът е бил залят с един метър вода, придошлите води довлекли лодка насред площада. По – късно, през 1627 г. папа Урбан III поръчал на Пиетро Бернини да направи фонтан, който да напомня за честите наводнения. Формата на фонтана е полупотънала лодка, от чиито ръбове се излива водата. На носа на лодката са изобразени пчели, като символ на фамилията Барберини, от която произхождал папата.

Днес испанските стълби са едно от най – приятните места за разходка в древния Рим. Посетете вечния град в края на мсесц април или началото на месец май, когато по стълбите на площада има феерия от цветя и цари атмсфера на безкраен празник.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин