Най-красивите фонтани в Италия - 3 част - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите фонтани в Италия - 3 част
Автор: Елена Исаева

Италия е любимата дестинация на милиони хора по света. С цялото си несметно богатство в архитектурно отношение спокойно може да я наречем страната на шедьоврите. Наред с уникалните сгради, малки и големи, почти на всеки площад в повечето населени места има фонтани. Всеки от тях е сътворен като една приказка от статуи или картина във формат 3D, изобразяващи хора, животни, алегорични фигури и други. Разхождайки се край тях е хубаво да имате екскурзовод, при това местен, защото от него ще научите най – интересните и пикантни истории на фонтана. Ако имате информацията, ще е много по – лесно след това и сами да припознаете героите и събитията и да си кажете – да, наистина, ето колко е видно и разбираемо всичко.

Искам да предложа на внимането ви няколко красиви и живописни италиански фонтани.

Най-красивите фонтани в Италия - 3 част
Снимка: Елена Исаева

На площад Свети Петър във Ватикана има два напълно огледални фонтани - обелиски – от северната и от южната страна. Обелискът от северната страна е изграден от архитекта Карло Мадерно в периода 1612  г. –1614 г., вторият е дело на Бернини. Изграден е през 1677 г. по поръчка на папа Климент X.

Фонтанът на жабите – това е един красив бароков фонтан, сътворен от Джино Копеде, намиращ се в квартала, кръстен на името на твореца.

Любопитен факт за фонтана е, че някога членовете на британската рок група Бийтълс са нагазили в него.

Фонтанът, който се намира в колоритния, автентичен и запазил чара си квартал Трастевере – Fontana di Piazza Santa Maria in Trastevere. Това е един от най – древните фонтани, създавани и някога и запазени към днешна дата в Рим. Има предположения, че е сътворен още през VIII век, но няма документи за това. Първите документални сведения за фонтана са от XV век, когато всъщност е бил реставриран.

Във Флоренция на площад Синьория, непосредствено до Палацо Векио се намира още един уникален фонтан, датиращ от 1565 г. – 1575 г., богат на бронзови фигури. Една легенда гласи, че всички фигури на фонтана – риби, русалки и морски нимфи оживяват в моментите, когато водата се излива. В средата на композицията има голяма статуя на Нептун – висока 4,2 метра, дело на Бартоломео Аманати.

Всеки, който е посещавал Флоренция, неминуемо се е докосвал до „ късметлийския прасчо “ – Il Porcellino. Статуята се намира на малко пазарче съвсем близо до площад Синьория. Изработката е на бароковия майстор Pietro Tacca около 1633 г. Оригиналът на статуята се намира във флорентинския дворец, днес галерия Уфици, а друго копие на мраморното глиганче има в Лувъра в Париж. Първоначалният замисъл за статуята е бил да краси градините на двореца Пити на Медичите, но в последствие е преместен на пазара и направен като фонтан.

Има поверие, че е на късмет, ако потъркате муцунката на прасето и пуснете монета, която успее да се задържи в решетката, в която пада водата. Това ще ви донесе богатство и благополучие. Покрай „ Прасенцето “ винаги има стълпотворение от хора, а муцунката му е изтъркана от докосванията. Защо всеки да не опита късмета си, при това безплатно.

La bella Italy ви зове. Начертайте следващите планове за почивка на база фонтаните, а не отправна точка да са градовете. Дори може да си направите Tour delle Fontane.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин