Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ - част 3 - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ - част 3
Автор: Елена Исаева

В тази статия продължавам с поредицата древни исторически градове от руското „Золотое кольцо “.

Град Кострома е администртивен център на Костромска област и голямо пристанище на река Волга. Основан е през 1152 г. по времето на княз Юрий Дългорукий. През 1781 г. със Заповед на Екатерина II е създаден градоустройствения план на Кострома.

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ - част 3
Снимка: pixabay.com

 

Градът е свързан и с известната династия Романови – тук през 1613 г. в мнастира Св. Ипатий е коронясан първият цар Михаил Романов. Има интересна къща – музей, посветена на известната руска фамилия, в която ще научите интересни и малко известни факти за живота им.

В Кострома се намира и известната чудотворна икона на Теодоровската Богородица.

Други исторически паметници са Богоявленската катедрала, основана 1565 г., Църквата „ Възкресение на Дебра “, от 1652 г., както и още няколко паметника, които също имат интересни истории за създаването им.

Продължаваме обиколката с град Иваново. Това е най – новият град от обиколния тур на Златния пръстен. Тук има интересен Музей на памука, в миналото градът е бил важен център на леката промишленост.

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ - част 3
Снимка: pixabay.com

Суздал също е от по – древните градове – основан е през 1024 г. на бреговете на река Каменка. През XII век е бил център на Ростовско – Суздалското княжество. Той е град – резерват и е част от Владимиро – Суздалския историко – художествен и архитектурен музей – резерват. Известен е със своята дървена архитектура.

Град Владимир също е включен в Златния пръстен на Русия. Разположен е на левия бряг на река Клязма. Историята на града е много интересна, няма точна дата за първоначалното заселване, но се предполага, че по тези земи са живели хора, много преди раждането на Христос. Това е и един от най – псоещаваните градове от Златния пръстен.

В града има много забележителности, които можете да посетите и които ще ви завладеят с историите си. Голяма част от тях се намират в историческия център. На Катедралния площад се намират древните църкви Успение Богородично и Дмитриевската църква, както и паметникът на известния руски зограф Андрей Рубльов, построен през 1995 г., послучай 1000 години от рождението на твореца. Успенската катедрала ( построена презз XII век ), също е свързана с великия майстор. Вътре в нея са запазени уникалните оригинални стенописи на Андрей Рубльов. Неслучайно през 1992 г. катедралата е включена в Списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Катедралата Дмитриевски, строена през XII век също има богата история, но за съжаление през вековете е ставала обект на пожари.

От старите градски отбранителни структури от XII век е останала златната порта, като на мястото на старите дървени врати са постаени медни плочи, откъдето идва и името и.

В близост до Катедралния площад се намира паркът кръстен на името на Александър Пушкин, основан в началото на XIX век във връзка с годишнина на великия поет. В парка са издигнати няколко паметника, но странното е, че няма паметник на самия Пушкин. Паркът е много приятен за разходки и релакс.

Златният пръстен на древните руски исторически градове заслужава времето и вниманието ви. Ще ви даде и покаже много от древната история на необятната Рус. Позволете си тази обиколка.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин