Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ – част 2 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ – част 2
Автор: Елена Исаева

Переславъл Залески е вторият град, включен в Златния пръстен на средновековните руски селища. По – малък е от Сергиев посад, но също е изключително красив и древен. Основан е през 1152 г. от Юрий Дългорукий, на брега на езерото Плещеево, при вливането на река Трубеж. През 1175 г. става център на княжество, което е управлявано от Владимирско – Суздалското княжество. Управлявано е от великите князе – Александър Невски, Ярослав II и Дмитрий I. Това може би е и един от най – интересните градове на „ Пръстена “.

В града има няколко много исторически сгради. Тук, по подобие на московския Кремъл са изградени крепостни стени, където вътре, в самата крепост се намират известни исторически забележителности:

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ – част 2
Снимка: pixabay.com

Горицки манастир – повечето сгради датират от XVII XVIII век. Днес той не е действащ манастир, превърнат е в музей – резерват, където се съхраняват колекции с архитектурни, исторически и художествени експонати.

Спаско – Преображенската катедрала, строена в периода 1152 г – 1157 г. Тук, в катедралата, известният руски архитект Николай Артлебен открива в средата на XIX век стенописите „ Богородица на трона “ и „ Последният съд “, които се считат за изключително значими произведения на изкуството. Катедралата е известна и с невероятните си графити, които са открити по време на реставрирането и.

Църквата на митрополит Петър, построена през 1585 г. Имено той е и първоначалният основател ( 1326 г. ) на катедралата „ Успение Богородично “ в Московския Кремъл.

Фьодоровски манастир, строен и дострояван през XVI – XIX век.

Троицко – Даниловски манастир, строен межу XVI и XVIII век.

Никитски манастир, строен от XVI до XIX век.

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ – част 2
Снимка: pixabay.com

Ростов е следващият град в поредицата на Златния пръстен. Намира се в Ярославска област, на езерото Неро. Той също е един от най – древните градове в Русия. За него се споменава в текста от 862 г. на Началната руска летопис. Той също за определен период от време е бил център на Владимиро – Суздалското княжество.

В града има над 320 паметника на културата, както и музей – резерват Ростовски Кремъл.

Ярославъл е следващият град в Златното колело. Той е значително по – голям и всъщност е най – големият град от „ Пръстена “– има население около 610 000 души. Тук също има музей - резерват Ярославски Кремъл, в чиито  предели се намират няколко красиви катедрали.

В района около града също има интересни места за разглеждане. Особено внимание заслужава град Рибинск, който се намира на огромния, приличащ на море Рибински язовир. Градът е бил важен търговски център за продажба на риба. В Рибинск Алфред Нобел, който е създател на динамита и учредител на Нобеловата награда, основава заедно с братята си, рибинска корабостроителница за обслужване на нефтени платформи. В града има интересен музей, посветен на братя Нобел.

А ако ви се пътешества с параход, можете да отидете до друго интересно място в района на Ярославъл – град Мишкин. Тук мишките са станали известни, благодарение на името на града – има музей, посветен на малките мищоци, на всяка крачка има магазини, в които се продават сувенири – мишки. Дори едно поверие гласи, че е на пари, ако си сложиш глинена мишка в портмонето.

Разбира се обиколката ви из района може да продължава още, зависи с какво време разполагате и кои интересни места сте си сложили в програмата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин