Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ - 1 част - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ - 1 част
Автор: Елена Исаева

Русия е най – голямата държава в света по територия, като границите и са с дължина около 58 000 км. Разположена е в Източна Европа и Северна Азия. В езерата, които се намират на територията на страната се съдържат около ¼ от световния запас на чиста незаледена вода, а горските и масиви са най – обширните в света.

Русия има богата история и култура, изобилие от архитектурни и исторически забележителности, които определено си заслужават вниманието. Голяма част от шедьоврите на руската архитектура могат да бъдат видяни в градовете, включени вЗолотое кольцо “, намиращи се в Централна Русия, на североизток от Москва.

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ - 1 част
Снимка: Елена Исаева

Обиколката по Златния пръстен на Русия е една прекрасна възможност да опознаете историята на страната, да се потопите в историческите времена на древните селища и местни занаяти, както и да се докоснете до невероятната руска природа.

Първият град от Златния пръстен, който се намира само около 70 км от Москва е Сергиев посад. Тук се намира най – големият православен мъжки ставропигиален манастир на Руската православна църква „Троице Сергиева лавра “. В манастира се намира и Московската духовна академия. Манастирът е много красив и живописен. Троице Сергиевата лавра е основана около 1342 г. от Сергей Радонежки и неговите братя.

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ - 1 част
Снимка: Елена Исаева

В Русия „ посади “ се наричат териториите около манастирите. През 1782 г. със Заповед на Екатерина II се е образувал посадът около Троице Сергиевия манастир. Ако дойдете на това свято място, непремено посетете Троицкия събор. В него ще видите и прочутата икона „ Св. Троица“ на Андрей Рубльов. Това е една от най – почитаните икони в Руската православна църква. Троицкият събор е бил любим и на Иван Грозни. Тук той е кръстен и тук се е венчал.

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ - 1 част
Снимка: Елена Исаева

Влезте също и в Успенският събор, където ще бъдете очаровани от невероятните иконописи. Куполите му са сини със златни звезди. Това е като отличителен знак на всеки храм от Златния пръстен и означава, че е посветен на Успението на Пресвета Богородица.

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ - 1 част
Снимка: Елена Исаева

Сергиев посад е не много голям, но симпатичен град. Тук има и фабрика за детски играчки, откъдето можете да купите кукла или друга играчка на вашето дете. В музеят на играчките пък можете да видите старинни руски играчки, играчките на Николай II или съветска играчка.

Освен Музея на играчки, в Сергиев посад има още няколко интересни музея, които си заслужава да посетите – Сергиево – посадския държавен историко – художествен музей, руската изба „ Жили – были “ и други.

В близост до града се намира и имението „ Абрамцево “, стопанисвано от известния за своето време търговец – милионер Сава Мамонтов, а днес превърнато в музей - резерват. Тук са идвали най – талантливите и известни руски художници, писатели, поети и музиканти в Русия от края на XIX и началото на XX век. Имено тук, те са получавали своето вдъхновение. Друг интересен факт е, че тук, в имението, Гогол е чел неиздаденият втори том на своето произведение „ Мъртви души “, което в последствие е изгорил.

Имението е много красиво, градините му заемат огромна площ. Тук можете да видите над 25 000 експонати – вещи, които са били собственост на талантливите му посетители и ще ви разкажат невероятни истории за тях.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин