Най-старото живо маслиново дърво в света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-старото живо маслиново дърво в света
Автор: Peika.bg

Най-старото маслиново дърво в света се намира в село Ано Вувес на Кисамос в Ханя, Крит, Гърция. Вековното дърво е на 3000 години, според оценката на международната научна общност.

Древното маслиново дърво във Вувес има ствол с обиколка 12,5 метра и диаметър 4,6 метра. Принадлежи към местния дървесен сорт цунати и е присаденo на височина три метра върху диво маслиново дърво.

Благодарение на присаждането стволът му е така красиво оформен от природата, че наподобява скулптура. През 1990 г., след единодушно решение в префектурата на Ханя, маслиновото дърво Вувес е обявено за природен паметник от голямо значение поради статута си на най-старото дърво в света от този вид.

Най-старото маслиново дърво все още дава висококачествени маслини

Плодовете на древното маслиново дърво произвеждат най-добрия зехтин в света, което прави областта люлка на отглеждането на маслини на остров Крит. Стволът на дървото сега е кух, тъй като няма сърцевина, така че маслината се обновява навън и сърцевината постепенно изгнива.

Тъй като маслиновото дърво непрекъснато обновява дървесината си, то от древни времена служи като символ на безсмъртието.

Хиляди туристи посещават зашеметяващото дърво всяко лято, за да му се полюбуват и да научат историята му. Те са впечатлени най-вече от огромната му форма и внушителния обем на ствола, но и от факта, че е останалo живo и ражда плодове вече 3000 години.

Мястото на маслиновото дърво, включително целият хълм, на който са разположени няколко села, има хиляди маслинови дървета и се смята, че селата произвеждат най-добрия зехтин в света.

Защо маслиновото дърво е важно в Гърция?

Маслиновото дърво се свързва с Гърция от хилядолетия.

Символизира мир и просперитет, както и надеждата за възкресение и проспериращ живот. Типичният средиземноморски гръцки пейзаж е осеян с тези дървета и гърците през вековете са били неразривно свързани с това растение.

За древните гърци маслиновото дърво е едно от двете най-уважавани митични дървета, заедно с дъба.

Дълбоко вкоренената любов и уважение, проявени към това дърво от гърците, е оцеляла през вековете.

Гръцки зехтин

Гръцкият зехтин или „течното злато“, както го нарича Омир, е част от историята на Гърция от древността. Той е незаменим хранителен компонент на гръцката диета.

Древните гърци също са използвали зехтина като част от усилията си да се насладят на здравословен живот и да насърчават дълголетието и са го използвали като козметика за кожата и косата. Днес гръцкият зехтин се смята за най-добрия в света.

Историята на използването на маслините от човечеството датира от древността. В своята работа „Origine des plantes cultivées“ ботаникът Августин Пирам де Кандол пише, че отглеждането на дървото е започнало някъде около 4000 г. пр. н. е. и че произходът му е от бреговете на Мала Азия.

Днес по целия свят има приблизително 800 милиона маслинови дървета, от които приблизително 95 процента се отглеждат в средиземноморския басейн, който има най-добрите почвени и климатични условия за отглеждане на маслини.

Маслината се отглежда в цяла Гърция. Култивирането ѝ, което е по-голямо от всеки друг вид плодоносно дърво, заема приблизително 15 процента от обработваемата земеделска земя и 75 процента от дървесните култури в страната.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин