Не пропускайте да посетите: Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец” - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Не пропускайте да посетите: Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец”
Автор: Вероника Иванова
Не пропускайте да посетите: Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец”
Снимка: bg.wikipedia.org

Къпиновският манастир “Св. Николай Чудотворец”,  разположен в землището на село Къпиново, е част от Великотърновската епархия.

Намиращ се на около 14 км. от Велико Търново и на 5 км от село Велчево, той е обявен за художествен паметник на културата от 1973 г.

Историята на това място е доста богата – според сведенията, манастирът е създаден през 1272 г., по времето на цар Константин І Асен Тих. През турското владичество той е бил опожаряван многократно, като последно това е станало през 1798 г. от кърджалиите. Интересен факт е, че Софроний Врачански е бил игумен на манастира ( през 1794 г.), където носи препис на “История славянобългарска”.

Манастирът придобива сегашния си вид през 1835 г., когато игуменът възлага задачата по възстановяването  на манастира на дряновските майстори Пенчо и Рачо. По това време е изградена и църквата, която представлява дълга, еднокорабна, безкупулна каменна сграда. В Нея се намира интересния дърворезбован иконостас с много икони, рисувани от представителите на Тревненската художествена школа (в периода 1811-1820 г.). На източната стена се намира единственият стенопис, изобразяващ “Страшният съд”. Той е създаден през 1845 г. от разградския зограф Йоан Попович.

Не пропускайте да посетите: Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец”
Снимка: bg.wikipedia.org

Между 1856 г. и 1864 г. тук кипи строителство – изградени са двуетажните жилищни сгради в източната част, като на втория етаж е изграден параклисът “Успение Богородично”. Този параклис е изографисан от Алекси Атанасов, а другият, който е се намира на първия етаж и носи името “Благовещение” – от тревненски майстори.

В миналото Къпиновският манастир се славел като важно културно и духовно средище. Към него е имало килийно училище, а тук подслон са намирали четите на капитан Дядо Никола, хаджи Ставри Койнов, Филип Тотю, Васил Левски, Ангел Кънчев и Матей Преображенски-Миткалото.

Макар в наши дни мястото да е със  статут на постоянно действащ православен манастир, има възможност и за няколкодневен престой, като стаите за гости са оборудвани с всичко, което е необходимо на един турист, за да прекара приятно почивката си. От просторната терасата пък, се открива чудна гледка към околността, а в двора на манастира има кладенец  със светена вода.

Не пропускайте да посетите: Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец”
Снимка: bg.wikipedia.org

Мястото е любимо и на рокерите от Велико Търново и региона – всяка година те откриват летния сезон с мащабен мотосъбор.

Интересни са и природните забележителности в района, тъй като манастирът  е разположен на брега на река Веселина, в полите на Еленския Балкан. Сега сезонът не е много подходящ за излет, но през лятото водопадът, намиращ се недалеч обителта се превръща в атрактивно кътче за туристите. Падът на водата е около 7-8 метра и си струва да се види.

В близост до Къпиновския манастир се намира и Плаковския манастир “Св. Пророк Илия”, който е основан по времето на цар Иван Асен ІІ. Той е интересен, както със  стенописите си, изрисувани от самия Захарий Зограф, така и с 26-метровата кула-камбанария, дело на майстор Колю Фичето. Този манастир също е обявен за паметник на културата и си струва да бъде посетен. Плаковският манастир не предлага стаи за настаняване, но бихте могли да си направите еднодневна разходка до него.

Не пропускайте да посетите: Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец”
Снимка: bg.wikipedia.org

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин