Поверия и любопитни факти за високосната година - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Поверия и любопитни факти за високосната година
Автор: Вероника Иванова
Поверия и любопитни факти за високосната година
Снимка: Flickr.com

Новата  2020 година настъпи, а както повечето от нас вече знаят – тя е високосна.

Всеизвестен факт е, че Земята прави една обиколка около слънцето за 365 дни и 6 часа, което налага на всеки 4 години да бъде добавен още един ден в календарната година, и това е 29 февруари. Това е отразено в Юлианския и Григорианския календар (в Еврейския и Китайския е добавен още един месец), а що се отнася суеверията, свързани с високосната година – те са наистина много. Ето и кои са най-разпространените поверия и любопитни факти за високосната година:

1. Година без резки промени

Според повечето поверия, не е желателно през тази година да се правят резки промени, като смяна на работа, на жилище, а също и да не се правят големи ремонти или да се продава недвижимо имущество. Смята се още, че годината не е подходяща, ако сте решили да се развеждате, тъй като това ще доведе до проблеми в следващата ви връзка.

Поверия и любопитни факти за високосната година

2. Коледа без коледари

Обичаят Коледуване не бива да се изпълнява във високосна година. Прието е, в случай че годината е била добра във финансово отношение, да се направи дарение на бедните, за да продължи благополучието и занапред.

3. 29 февруари – ден за брачни предложения

29 февруари официално е приет за ден, в който жените могат да направят предложение за брак на любимия си. Противоречиви , обаче, са мненията за това, дали да се сключва брак през високосна година – едни смятат, че е на късмет, а други – точно обратното (в Шотландия, например, смятат, че е на лош късмет).

Поверия и любопитни факти за високосната година

4. Родените на 29 февруари

Тези, които са родени на 29 февруари, не бива да празнуват рождения си ден точно тогава. Вместо това могат да отбележат празника на 28 февруари или 1 март. Според поверието, родените на 29 февруари са надарени с талант, имат ясновидска дарба и са защитени от природни бедствия. На тази дата, например, е роден великият Росини, също и Джоко Росич, както и редица други.

5. Носене на сребро

Поверието, свързано с това да се носи сребро през високосна година, е възникнало още в Древен Китай. Тъй като мнозина смятат, че годината носи лош късмет, е прието, че чрез носенето на сребро ще се отървем от бедите – то предпазва от негативна енергия, носи здраве и предпазва от недоброжелатели. В Древен Египет вярвали, че костите на върховния бог Ра са от сребро, а също и че този метал потъмнява, ако го носи човек със здравословни проблеми.

Поверия и любопитни факти за високосната година

6. Дъждът носи късмет

Според друго популярно поверие, когато завали първият дъжд за годината, трябва да излезем и да се разходим под него. Смята се, че това ще ни донесе щастие и късмет.

Поверия и любопитни факти за високосната година

7. Жабата – символ на високосната година

Любопитен факт е, че в англоезичните страни за символ на високосната година се смята жабата. Това произлиза от английското словосъчетание “leap year” (с което наричат високосната година), като leap означава скок.

8. Двойна високосна година в Швеция

Друг интересен факт, свързан с високосната година е, че през 1712 г., в Швеция, към месец февруари са били добавени цели 2 допълнителни дни. Това прави 1712 г. единствената в световната история, която е имала 30 февруари. Това се наложило, за да се уеднакви шведския календар с Юлианския.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин