Не зоопарк, а джунгла в Хайдарабад - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Не зоопарк, а джунгла в Хайдарабад
Автор: Екатерина Мандова

Животът би бил сив и безцветен, ако нямахме тези невероятни животни и птици“ - с този цитат на Джавахарлал Неру ви посреща зоопаркът в Хайдарабад.

Обикновено, като чуете зоопарк, си представяте клетки с изгладнели вътре животни, които или се припичат на жаркото слънце, или търсят място да се скрият от студа.

Зоопаркът „Неру“ в индийския град Хайдарабад обаче няма нищо общо с това описание. Ще се изненадате, че влизате в една от най-спокойните части на града. Нареждате се на голямата опашка за билети и с радост научавате, че ако в компанията ви има жена, няма да чакате дълго. Причината е, че в Индия има отделни опашки за двата пола, а на тези предназначени за жени, обикновено няма никой. Няма ограничени колко билета ще вземе представителката на нежния пол, така че можете да се сдобиете с билет доста бързо и да се отправите в дълбините на зоопарка.

Следващата стъпка е да се въоръжите с бутилка минерална вода, защото вашата са я конфискували на входа, а ви чака дълга и изморителна разходка.

Пластмасовите бутилки се конфискуват от екологична гледна точка, като напускате зоопарка, ви ги връщат. Ако си купите нещо пластмасово в зоологическата градина, ви таксуват повече, но имате възможността да си върнете бутилката или чашката и да си получите парите обратно.

Тук е като джунгла – високи растения и дървета хвърлят дебела сянка и жегата почти не се усеща. Отивате до първата атракция – красив паун гордо разперва опашката си и се пъчи кралски. Е, как няма да се пъчи, все пак е национален индийски символ.

Малко след това е отделението на влечугите, където се припичат няколко крокодила. Животните имат достатъчно пространство, а огражденията почти не се забелязват. Флората около тях е като в естествените им условия.

Продължавате разходката си, а около вас гигантски костенурки протягат шии, сякаш за да се прегърнат. Жираф е изпънал дългия си врат и ви гледа изпод палмовите дървета, няколко сърнички препускат из поляните, други пък пият вода от близкото езерце.

Стигате до отделението с мечки. Такива мечки не сте виждали. Хималайската мечка е доста по-малка от кафявата мечка, която познавате. В съседното отделение реве т. нар. Бърнеста мечка, която в сравнение с първата изглежда хилава и недорасла, но със сигурност не бихте й се зарадвали, ако я срещнете из хималайската гора. Тази мечка е застрашен вид, не спи зимен сън, а при среща с човек напада направо главата или лицето.

Отделението с диви котки не трябва да подминавате. Къде другаде ще видите тигри и ягуари да се разхождат сякаш на свобода, а красивият бенгалски тигър да плува безгрижно в близкото езерo.

Безспорно основната атракция за посетителите на зоопарка бяхме ние, туристите. Отвсякъде бяхме заобиколени от зяпачи и снимачи. По едно време и ние се почувствахме като животните в зоопарка – всеки те сочи с радостен възглас и иска да се снима с теб.

Полезна информация: За по-смелите, а и за тези с готовност да дадат повече пари, се предлага и сафари с лъвове или със слонове. Ако не ви се ходи пеша, можете да си наемите и колела, с които да обиколите парка. Имайте предвид, че паркът е много голям и е добре да си отделите цял ден за обиколката му.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин