Негованска екопътека и легенда за водопада Момин скок - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Негованска екопътека и легенда за водопада Момин скок
Автор: Peika.bg
Негованска екопътека и легенда за водопада Момин скок
Снимка: м

Ако сте любители на екопътеките, тази определено ще ви хареса! Негованската екопътека, известна още като Еменска, започва от село Емен и се вие по 50-метрови скали. Гледките, на които ще се натъкнете, ще ви изумят и развълнуват.

Село Емен е разположено в живописните поли на Предбалкана. Намира се на 20 км западно от Велико Търново и на 8 км от пътя Велико Търново – София.

В началото на Негованската екопътека ще видите Еменската пещера, която е с дължина 3113 м. Тя се нарежда на 17 място сред най-дълбоките пещери у нас. Интересното е, че някога в пещерата местните хора отглеждали гъби и са съхранявали сирене.

Екопътеката продължава по ръба на едноименния каньон, а в подножието остава река Негованка. Разхождайки се по дървените мостчета и любувайки се на тази красота ще стигнете до водопад Момин скок. Той не е много голям, но пък за сметка на това е изключително красив. Водата се спуска от 10 м височина и тази каскада е любима за фотографите - били те любители или професионалисти.

Краят на маршрута е при язовир Негованка.  Местността е много приятна за разходка, особено сега, през наближаващата есен. Можете да се покачите на някоя от скалите и да разгледате прелестите на района по-отвисоко.

Общата дължина на пътеката е около километър и половина. Разстоянието в двете посоки може да се измине за около 2 часа. Красивите възвишения ще ви открият гледка към реката, а около пътеката има множество полянки за почивка и пикник.

Легенда за водопада Момим скок

В село Емен, край Търново, живеела чудно хубава мома. Казвала се Неда. Очите ѝ били ясно сини, лицето ѝ - бял бисер, устните - аленочервени. Усмивката ѝ цяло слънце. А гъстите ѝ руси коси се спускали на здрава плитка, чак до кръста.

Неда била не само голяма хубавица, но и много работлива мома, та млади и стари все я хвалили. Всички в селото се чудили кой ще е този щастливец, който ще вземе Неда за жена. Девойката не се бавила много със своя избор. В селото живеел личен момък - Никола. Двамата били лика-прилика като два стръка иглика — казвали старите хора.

Срещали сме двамата привечер при воденицата край река Негованка. Времето им все не стигнало да си кажат колко много се обичат. Оставали броени дни до сватбата. Младите нямали търпение да свържат съдбите си в едно. Но тогава турският бей, от съседното село Мусина, решил да вземе в харема си три хубави девойки от село Емен. За зла участ, сред избраните била и Неда.

Турските заптиета отишли в селото да вземат момите. Опитал се Никола да спаси девойките, но начаса бил убит. Тогава момите се втурнали към скалите на север от селото. Турците ги следвали по петите. Девойките с мъка се изкачили на скалите над големия вир.

Изправили се на ръба на скалата и се разбрали без думи. Всяка предпочела смъртта, пред това да я отведат в турския харем. Бързо разплели буйните си дълги коси и ги сплели в една обща плитка. След това момите се хвърлили в тъмния и страшен вир, за да запазят своята вяра и моминска чест.

За да увековечи техния подвиг, народът нарекъл мястото на тяхната гибел Момин вир, а намиращият се по-надолу по реката водопад — Момин скок. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин