Необичайни факти за Южна Корея, които ще ви изумят - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необичайни факти за Южна Корея, които ще ви изумят
Автор: Адриана Петрова
Необичайни факти за Южна Корея, които ще ви изумят

Южна Корея е изключителна държава и признаваме, че е една от мечтаните за нас дестинации. Досегът с източната култура винаги ни се е струвал изключително вълнуващ и определено си струва да човек да я опознае.

В последното десетилетие Южна Корея става и все по-популярна дестинация, заради своята поп култура, която се разпространи по целия свят. Тийнейджърите слушат така модерния стил к-поп, а корейските сериали или т.нар драми са любими на млади и стари.

Колкото е впечатляваща Корея, толкова е и изненадваща със своите странности и обичаи, които коренно се различават от това, на което сме свикнали. Затова днес ще ви представим 5 необичайни факта за тази източна държава, които със сигурност ще ви изумят.

Няма кражби

В Южна Корея е почти невъзможно да ви оберат или да ви откраднат нещо под носа. Обичайна практика там е да оставите лаптопа си и други лични вещи на масата в заведение, за да отидете до тоалетната, а вещите ви да останат непокътнати. В случай, че някой кореец намери изгубена вещ, той или не я докосва изобщо, или я предава на полицията, която да потърси собственика.

14 февруари е ориентиран към мъжете

Необичайни факти за Южна Корея, които ще ви изумят

По нашите географски ширини сме свикнали да очакваме от мъжете да ни обсипват с подаръци и цветя. Щом дойде Денят на влюбените улиците се изпълват с влюбени двойки, които си подаряват букети, сърца и други желани дарове. Но в Корея имат малко по-различен обичай, свързан със западния празник. На 14 февруари най-вече корейските мъже получават подаръци и внимание от страна на своите половинки. Едва през последните години празникът понякога се определя по-скоро като ден на двойката.

Кръвна група, вместо зодия

Докато на запад живо се интересуваме от това под кой знак от зодиака е роден човекът, с когото се запознаваме, то в Корея на първо място е кръвната група. Всеки е наясно с това към коя кръвна група спад и не се притеснява да попита за тази на човека отсреща. По нея корейците определят що за човек сте и дали биха искали да създадат приятелство с вас.

В Сеул има над 20 хил. кафенета

Необичайни факти за Южна Корея, които ще ви изумят

Типични за Южна Корея са всевъзможните кафенета по столичните улици. Характерно за заведенията там е, че повечето си имат различна тема и са обзаведени по специфичен начин. Ярък пример е кафенето, което наподобява страници на комикс, както и заведенията с животни като котки, кучета и сурикати. В Сеул можете да седнете и в заведение, в което да четете книги и комикси в индивидуални, уютно обзаведени помещения.

В Южна Корея бихте били по-стари

На запад ставаме на една година, след като се навърши една календарна година от нашата поява на бял свят. В Корея обаче бебетата са на една година автоматично след като се родят. Корейците броят престоя на плода в корема на майката като първата година от неговото съществуване. Но състаряването не свършва дотук. В началото на всяка нова година корейците добавят по още една година към възрастта си, независимо, че може да са родени в средата или в края на годината. Наистина не разбираме защо някой би искал да бъде по-възрастен…

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин