Неолитно селище (Варна) - разходка 10 000 г. назад във времето - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Неолитно селище (Варна) - разходка 10 000 г. назад във времето
Автор: Александра Любова

На 33 км от Варна се намира най-големият културно-исторически и развлекателно-образователен парк в света. Мащабният проект се простира на над 500 дка площ.

В исторически комплекс "Неолитно селищеможе да видите Неолитна къща - 6000-4000г. пр. Хр.; Халколитна къща - 4000-3000 г. пр. Хр. - наколна; богата експозиция от тракийски златни и сребърни съкровища, оръжия, керамика, монети; възстановка на стенописа от Александровска гробница и още много други.

В селището може да опитате разнообразна вкусна храна, приготвена по специални рецепти в ресторант Зелас, стрелба с лък, снимки с тракийски дрехи, доспехи и оръжия, снимки с восъчни фигури, езда, разходка с каруца; ритуално пиене на вино;

За любителите на интересни дестинации и особено тези, които обичат историята, тук можете да се насладите на разходка с екскурзовод, който ще ви върне хиляди години назад във времето. Ще ви разкаже какво се е случило по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство. Ще успеете да се докоснете до древни и антични култури.

Тук ще направите една магична разходка, която ще съчетае бягство от ежедневието с посещаването на нещо различно и невиждано до сега, с връщане назад и опознаване на историята ни. Историческите факти тук са поднесени нагледно и толкова интересно, че ще пленят вниманието и на малки и големи. Провеждат се тематични занаятчийски курсове, прожектират се филми и се изнасят представления, предлагат се обучения в древни бойни и битови умения. Така не само ще чуете един разказ за това как са живеели хората по онова време, а и ще се пренесете на място да ги видите с очите си и да се потопите в тогавашната обстановка. Предлага се и конна езда, за да видите как са се придвижвали хората преди. Има още теоритични семинари, изложби и точни възстановки на обекти и предмети.

За да усетите изцяло духа на онази епоха и да се потопите в историята са предвидени и традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвени само с натурални български продукти.

За децата има изградена детска зона. Има още киносалон и магазин за сувенири, от който можете да вземете нещо за спомен от това вълшебно място. В него има автентични български възстановки от художници-майстори на артефакти от миналото.

В неолитното селище можете да видите напълно възстановено тракийско въоръжение - шлем, махайри, наколенници, щитове и брони.

Изграждането и работата по историческия парк е започнала преди повече от 8 години. Включилили са се над 4000 души, сред които едни от най-добрите български археолози, писатели, занаятчии, майстори, музиканти, скулптури, възстановчици и историци. Материалите, които са използвани са автентични - камък, дърво, мрамор и керамика.

За да се предизвика още по-голям интерес и да се привлече вниманието на малки и големи към богатата българска история, освен атракциона са издадени и над 100 броя комикси, илюстровани книжки и енциклопедии.

Входът в обекта е на цена 5лв за възрастни, а пенсионери и деца - 2лв. Екскурзоводът е 15лв. За всички цени и отстъпки и повече информация за работно време и други тук.

Никой не обича уроците, поднесени сухо в учебниците, но тук ще заобичате ученето и историческите факти. Няма да усетите колко много неща ще запомните, защото те ще бъдат поднесени забавно и не само на теория, а ще се потопите в духа на времето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин