Нещата, които трябва да знаете за Петра в Йордания - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нещата, които трябва да знаете за Петра в Йордания
Автор: Peika.bg
Нещата, които трябва да знаете за Петра в Йордания
Снимка: pixabay

Набатеите основали Петра преди повече от 2000 години. Той обаче е преоткрит през 1812 г., поради което хората понякога го наричат ​​„Изгубеният град Петра“.

Има безброй храмове, гробници и пещери, разположени в суровата пустиня на югозападна Йордания. Освен това е застрашена туристическа дестинация, така че ако искате да я видите, трябва да започнете да планирате посещението си по-рано. За да ви помогнем в планирането или ако просто сте заинтригувани от този забележителен град, ето някои от най-интересните факти за Петра в Йордания.

1. Петра е изсечен в скалата древен град

Петра се състои от безброй храмове, гробници и пещери, издълбани от тъмнорозов пясък. Ето защо понякога Петра е наричана „розовият град“. Тези сложни структури са изсечени на ръка, започвайки отгоре надолу. След това са покрити със замазка и боядисани в ярки цветове.

Нещата, които трябва да знаете за Петра в Йордания
Снимка: pixabay

2. Набатеите основават Петра

Набатеите, древен арабски народ, са основали този археологически обект преди повече от 2000 години. Петра е била важна точка по древните търговски пътища. С разрастването на търговския пазар расте и градът. Срещу определена цена набатеите осигуряват вода и подслон на чуждестранните търговци в Петра. Събраните пари превръщат Петра в много богат град, както и център на търговия и културен център в древния свят.

Нещата, които трябва да знаете за Петра в Йордания
Снимка: pixabay

3. Само 15% от Петра е открита

Петра се простира на сто квадратни мили, което е четири пъти по-голям град от Манхатън. Около 85% от града все още е под земята и не е разкопан. В разгара на набатейската мощ град Петра е бил столица и там са живели около 20 000 души.

4. Петра никога не е била наистина „изгубена“

Римляните нахлуват и поемат контрола над Петра през 106 г. сл. Хр. Оттогава нататък и с появата на нови морски търговски пътища влиянието на Петра отслабва. Тогава, през 363 г., земетресение разрушава много от градските структури. След това византийците поемат контрола над Петра за около 300 години. До осми век след Христа повечето от жителите напуснали и изоставили Петра. През следващите няколко века номадските пастири са използвали пещерите за подслон, когато са преминавали през района. След това, през 1812 г., швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхард „преоткрива“ Петра и „Изгубеният град“ става известен на западния свят.

Нещата, които трябва да знаете за Петра в Йордания
Снимка: pixabay

5. Съкровищницата наистина е мавзолей

Съкровищницата е една от най-сложните структури в Петра и една от най-красивите сгради в света. Арабското име е Al-Khazneh, което означава Съкровищница. Местните вярвали, че вътре в сградата има съкровище. Въпреки това, набатеите първоначално са го построили като мавзолей и крипта. Те са украсени с различни митологични фигури, свързани с отвъдното. На второто ниво на сградата можете да видите урна. Ако се вгледате внимателно, можете да видите дупки от куршуми в урната. Очевидно местните бедуини са стреляли по урната с надеждата, че съкровището й ще се излее. Бонус факт: Стивън Спилбърг снима сцени за филма Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход.

Нещата, които трябва да знаете за Петра в Йордания
Снимка: pixabay

6. Главният вход на града е през каньона Сик

Влизате в град Петра, като вървите през драматичния каньон Сик. Цветни високи скали ограждат всяка страна на това тясно дефиле с дължина 1,2 километра, което след това се отваря, за да разкрие фантастичната фасада на Съкровищницата.

7. Петра е чудо на света

През 1985 г. ЮНЕСКО обявява Петра за обект на световното наследство. През 2007 г. обществеността гласува Петра в списъка на новите седем чудеса на света. Той попадна сред 21 финалисти.

Нещата, които трябва да знаете за Петра в Йордания
Снимка: pixabay

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин