Невероятните истории на съкровищата на България - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Невероятните истории на съкровищата на България
Автор: Peika.bg

Кратки, добре разказани истории за откриването на най-известните български съкровища е събрала книга със заглавие „Невероятните истории на съкровищата на България.


Сборникът не е поредната научна книга, посветена на българските съкровища, а красиво илюстрирана детска книжка, която разказва изумителните, забавни и често невероятни истории на най-известните български съкровища. Книгата разказва по увлекателен и достъпен начин с много илюстрации за 20 от най-вълнуващите съкровища, откривани в България - Панагюрското златно съкровище, Вълчитрънското, Рогозенското, Врачанското, Летнишкото и т.н.

Прочетете откъс от "Невероятните истории на съкровищата на България" (издание на фондация EasyArt), а в края му научете как можете да я спечелите от Peika.bg:

*

33416

Златото от Дъбене

Как можем да открием съкровище в селска бакалия!

2004 година. Ръководителят на археологическата експедиция Мартин Христов и неговите колеги от Националния историческимузей на България си тръгват от разкопките край село Дъбене и се запътват към магазинчето за хранителни стоки в близкия град Сопот да си купят нещо за вечеря.

Там ги посреща усмихната продавачка, но вместо да си избират вечеря, археолозите се втренчват в жената - невероятната й огърлица вълшебно проблясва в лъчите на залязващото слънце.

– Откъде имате тази красива огърлица? – пита Христов.

– Съпругът ми е тракторист и докато орял с трактора една нива, видял, че нещо проблясва в разораната земя – ей тези мъниста. Събрал ги, донесе ми ги и аз си ги нанизах.

Още на следващия ден трактористът завежда археолозите на мястото, където е намерил мънистата. 

Така в малкото магазинче за хранителни стоки е открита част от златните предмети от село Дъбене – почти 21 000 прекрасни златни мъниста, халкички, обеци, спирали, фиби за коса, малки амулетчета и цели бижута, разпръснати и заровени в земята като дар за Великата богиня майка преди около 4500 години. Най-малките мъниста са с диаметър един милиметър и половина и са толкова еднакви, че даже днес с най-модерен електронен микроскоп трудно могат да се направят. 

***

СПЕЧЕЛЕТЕ книгата Невероятните истории на съкровищата на България“!

Как?

Отговорете в коментар под статията тук: Кое според вас е най-голямото съкровище на България? (няма верен отговор)

Един от отговорилите ще бъде изтеглен в жребий и ще спечели книгата. Победителя ще обявим на 23 април 2015 г. във фейсбук страницата на Peika.bg.

Късмет!

< Открийте още наши любими детски книги 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Надежда Илиянова Ангелова, 23.04.2015 | 09:35
Според мен това е Вълчитрънското съкровище.
Irina M., 22.04.2015 | 23:05
Варненското злато
Славена Веселова, 22.04.2015 | 22:27
Децата са най-голямото съкровище на България.
Milen Dimitrov, 21.04.2015 | 17:11
Според мен най голямото златно съкровище на България е "Варненското"
Абонирайте се за нашия бюлетин