Нидри – сърцето на нощния живот на остров Лефкада - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нидри – сърцето на нощния живот на остров Лефкада
Автор: Елена Исаева

Остров Лефкада се нарежда сред най-красивите острови в света. Със своите прекрасни плажове, чисти води, живописни заливи, интересни архитектурни забележителности, кафенета, барове и много други, Лефкада е перфектната дестинация за почивка.

Според легенда островът е бил сватбен подарък от бащата на Орфей за бащата на Пенелопа.

Нидри – сърцето на нощния живот на остров Лефкада
Снимка: pixabay.com

Името на Лефкада (означава "бяло") идва от забележителните стръмни бели скали на нос Лефката, който се намира на южния бряг на острова. Островът е културен център на Йонийския регион с много исторически забележителности. Плажът на Василики се счита за един от най-добрите в света за почитателите на водните спортове. Плажовете са покрити с пясък и ситни камъчета. Островът се характеризира с планински терен и вечнозелена богата растителност, което го прави доста по-различен от повечето гръцки острови. Тук е просто приказно.

Столицата също се казва Лефкада и е сред най-посещаваните места на острова. Лефкада е определян като райски остров и определено е така. На него може да правите много неща, а в същото време да чувствате спокойствие и усамотение.

Лефкада е от групата на Йонийските острови заедно с Кефалония, Итака и Закинтос и определено може да се каже, че през последните години се превърна в топ морска дестинация. От острова има крузини туристически корабчета, които могат да ви отведат до останалите острови в групата. Голяма част от тези корабчета тръгват от пристанището в Нидри – градът, който сякаш никога не спи.

Hидри e кyрoрт нa източния бряг на Лефкадa, c гледκа към близкитe οстрoвчета Maдури, Cпарти и Сκорпиοс. Kрaйбрeжиетo окοлo кyрорта е мнοгo интeреcно, с фοрматa на пoлуострοв c мнoго малκи зaливчета.

Тoвa e най-оживеният кyрοрт на ocтровa (след стοлицата). Оcвeн всякaкви магазини, κaфенета и рeстoранти, тyк имa cъщо и барοве и нoщни клубове, κοитo работят дο къснo прeз лятотο. Имa бoгат избор οт възмoжноcти за нaстаняванe. Hидри e приcтaнище и oт него тръгват фeрибοти и еkскyрзиoнни κорабчетa дο съceдните oстрови.

Плaжът e c малки камъчетo вместо пясък и c чистa вοда. Moрeто οбикнoвено е cпοкoйно и бeз вълни, зaщοтo близκите острοви и пoлyострοва гo пазят от ветрοвe.

Нидри – сърцето на нощния живот на остров Лефкада
Снимка: pixabay.com

През града преминава националния автомобилен път 42. В морето срещу него са пръснати няколко островчета – Скорпиос, Скорпиди, Спарти и Мадури като Скорпиос е частен остров, собственост на фамилията Риболовлев. Нидри е популярен курорт.

Немският археолог Вилхелм Дьорпфелд прекарал последните години от живота си в Нидри и починал тук на 25 април 1940 г. Изучавал поемите Илиада и Одисея на Омир, на база своите проучвания той издига хипотезата, че именно Левкада е Омировата Итака, а дворецът на Одисей според него се е намирал на южния бряг на острова западно от Нидри. В околностите на града Дьорпфелд прави разкопки и открива гробници от микенската цивилизация и различни други артефакти, с които подкрепя теорията си.

Нидри е място, което предлага за всеки по нещо – плажове, барове, дискотеки, разходки с корабчета и какво ли още не. Тук е подходящо както за семейна почивка, така и за купонясване с приятели. Нидри е едно прекрасно селище на остров Лефкада, което не бива да пропускате, докато сте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин