Норвежкият мемориал за лова на вещици - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Норвежкият мемориал за лова на вещици
Автор: Peika.bg

Преди векове в Европа хората рядко са успявали да си обяснят рационално проблемите и катастрофите в живота си и най-често е ставало така, че някой друг им е виновен. Ловът на вещици и екзекуциите на заподозрени в магьосничество в момента ни звучат като сюжет от американски филм, но техни жертви са станали около 50 хиляди души между 1450 г. и 1750 г., като сред най-засегнатите от масовата параноя е била Норвегия.

В снежната държава и без това вярвали, че злото се ражда на север, а зловеща буря, погубила 40 моряци в началото на 17-и век допълнително наляло масло в огъня. Буквално това бил пикът на процесите срещу вещици в норвежката „столица на вещиците“ Вардьо в областта Финмарк на брега на Баренцово море.

Между 1593 г и 1692 г. в отдалечено градче са проведени над 140 процеса, като първата вълна започва около 1620 г., а втората - в началото на 60-те години на 17-и век, когато 20 от обвинените 30 души са убити. През времето във Вардьо общо 91 мъже и жени са били обявени за виновни във вещерство и изгорени на клада или измъчвани до смърт. На други места в Европа са били екзекутирани повече хора, но предвид слабата популация на североизточна Норвегия, бройката е огромна.

Като подробност към това е фактът, че една трета от процесите са срещу хора от местното население саами, които са били обвинявани, че практикуват своите традиционни ритуали за лечение, считани също за вещерство.

През 2011 г. всички тези жертви на човешката лудост и параноя получиха официално признание с мемориала от две части Steilneset, открит от кралицата на Норвегия на мястото, където са били екзекутирани всичките 91 души във Вардьо. Мемориалът е дело на швейцарския архитект Петер Зумтор и френско-американската художничка Луиз Буржоа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин