Как да станеш исландски магьосник - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да станеш исландски магьосник
Автор: Peika.bg

Традиционно се смята, че вещиците са предимно жени. В Исландия обаче имат друго мнение по въпроса. В тъмното исландско минало по кладите са горели преди всичко мъже вещери, въпреки че с развихрянето на Инквизицията тази дискриминация отпада.

Музеят Страндагалдур - или Музеят на исландската магия и вещерство - е едно особено магнетично място в Исландия, където човек може да се докосне до магии и ритуали, страх, заклинания и понякога шокиращи детайли от ежедневието на местните вещици и вещери.

Тук се пазят подробни заклинания и описания на магии, които биха могли да ви послужат в най-разнообразни ситуации. Само няколко примера – искате да накарате някое същество да открадне козе мляко. Или много спешно трябва да направите някого невидим.

Освен това в този необикновен музей се съхраняват парчета дърво с гравирани руни, животински черепи и многобройни магически пръчки. С други думи, ако искате да станете исландски магьосник или вещица, всичкият необходим инвентар е налице.

Най-страховитият експонат са така наречените некропанталони (изсушена човешка кожа от кръста надолу). Тези ужасяващи чорапогащи имали за задача да донесат на носещия ги повече пари (вероятно и кошмари).

Няма начин да се разхождате необезпокоявани из музея - в един от ъглите се е пробудил мъртвец, хванат в крачка, докато напуска гроба си. И разбира се, един истински Музей на магията не може да няма служебен гарван. 

Разходката из този музей ще ви убеди, че макар магьосничеството да е било разпространено на доста места в Европа, в Исландия то е било в особено зловещи форми. 

Намира се в Клука, Исландия. Актуална информация, упътване и работно време на Музея Страндагалдур ще намерите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин