Нос Агулаш – пресечна точка на два океана - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нос Агулаш – пресечна точка на два океана
Автор: Peika.bg
Нос Агулаш – пресечна точка на два океана
Снимка: Joachim Huber

Португалецът Баротолему Диаш е първият европеец, успял да заобиколи най-южните брегове на Африка през 1488 г., като по този начин е отворил изключително важен търговски маршрут за Азия, който е използван векове наред.

 

Когато Диаш успява да премине покрай това, което помислил за най-южния африкански нос, той го нарича Носът на бурите, заради неблагоприятните атмосферни условия, а по-късно носът е преименуван на Добра надежда. Все още много хора мислят, че именно това е мястото, където се срещат Атлантичесикя и Индийския океан, но всъщност не е така и това не е най-южната точка на Черния континент.

38616

Нос Агулаш е незабележим каменен нос на около 150 километра по на юг и това е мястото, където официално Атлантическия океан се отделя от Тихия.

38615

Там топлото течение Агулаш от Индийския океан се среща със студеното течение Бенгела от Атлантическия и се обръща в обратната посока. Интересното е, че нос Пойнт печели много от туризъм, заради твърдението, че е съответното място.

38614

Но най-южната точка на Африка и мястото, където свършва Атлантическият океан и започва Индийският, е нос Агулаш, където има и каменна плоча, потвърждаваща този факт.

38617

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин