Сонгкран - мокра Нова година по тайландски - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сонгкран - мокра Нова година по тайландски
Автор: Катя Томова

Фестивалът Сонгкран е сред най-честваните в Тайланд и нищо чудно – така тайландците отбелязват Нова година. Празненствата започват на 13 април и продължават различно в различните градове – от 3 до 10 дни. Наименованието идва от санскрит и значи „началото на новата слънчева година”. 

Стартът  на тази традиция се корени във времената, когато за тайландците това са очаквани дни на почивка от земеделската работа. Тогава фестивалът е свързван по-скоро с ритуал за дъжд - поверието гласи, че митичните змии „Нагас” донасят валежите, като изливат вода от моретата.

С времето Сонгкран се превръща в празник на веселието и честване на новата година. Смята се, че през тези дни е добре да се направи пролетно почистване и да се изхвърли всичко старо и ненужно, защото носи лош късмет. Възрастните хора се обличат в нови дрехи, за да отбележат новото начало. Младите тайландци сипват вода в шепите на своите родители и по-възрастните - като така искат прошката и благословията им. Прието да се отдава почит на Буда в местните храмове. 

Кулминацията на Сонгкран са водните битки, превърнати в ежедневие през празничните дни. Улиците са пълни с хора, тичащи и пръскащи се с водни пистолети. Деца дебнат зад ъглите и мокрят всеки, до когото стигнат. Кварталите се превръщат в „бойни зони” и отвсякъде се лее вода. Забавлението е гарантирано за всички – и местни, и туристи. Най-хубавата част е, че температурите точно в този период са доста високи и пръскането с вода е не само весело, но и много приятно. 

Ако вече сте запалени почитатели на Сонгкран и ви се ще да сте в пика на тържествата – ето някои от подходящите места: 

- Улица Као Сан в Банкок тук се започва още в ранните часове на деня и боят продължава до късно нощем. Още с първите стъпки по улицата ще бъдете въвлечени в смеха и лудориите. 

Патая тук фестивалът започва по-късно, но пак трае няколко дни. Водното шоу е несравнимо и пръскащите се с вода са хиляди. 

- Плажът Патонг в Пукет трябва да внимавате и за засада от пикапи, от прозорците на които младежите пръскат с вода. 

- Пай в провинцията Мае Хонг Сон и Чианг Май за почитателите на по-умерени забавления. В Чианг Май се организират паради и други мероприятия, за да се отдаде почит на Буда. А Пай е предпочитана дестинация за отдих на екотуристите. 

За да участвате във водните боеве, трябва да сте добре екипирани. Дрескодът обикновено е хавайска риза, без значение от цветовете. Естествено, хубаво е да е доста шарена. 

Водните пистолети започват да се разпродават месеци преди началото на Сонгкран. Оборудвайте се с един или няколко. Водните пушки са най-лесни за презареждане. Бутилка с вода също може да се използва, колкото по-голяма, толкова по-добре. 

Не забравяйте да сложите вещите си в непромокаем калъф, защото със сигурност ще се приберете подгизнали.

Добра идея е да зарежете маратонките – жегата и водата не са най-добрата комбинация за тях. Спрете са на отворени обувки. 

Фестивалът е колоритен и моменти, подходящи за снимка има много - вземете водоустойчив фотоапарат, за да запечатате забавните мигове от битките. 

Сонгкран е подходяща атракция и за децата. Смехът и вълнението са в големи порции, а и за малките няма нищо по-готино от битка с водни пистолети.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин