Ново откритие за Великденския остров - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ново откритие за Великденския остров
Автор: Peika.bg
Ново откритие за Великденския остров

Тайната на Великденския остров вълнува хората, откакто той е открит от холандския изследовател Джейкъб Рогевеен на Великден 1722 година. Тогава той описва 887-те глави на статуи, които стърчат от земята, но тяхната мистерия и до ден-днешен остава неразкрита.

Още през 1919 г. на острова се извършват първи разкопки, които показват, че някои от заровените статуи са в цял ръст под земята. През 1955 г. експедиция на Тур Хейердал разкопава няколко статуи, но след това разкопки не са правени.

Никой не знае как туземното полинезийско население на острова е успяло да направи тези огромни статуи, да ги пренесе и да ги зарови до вратовете, нито защо е било необходимо това. Единственото ясно е, че островитяните на практика са изчерпали ресурсите си, заради строежите, и това е нарушило екологичното равновесие на острова, което е довело до неговото обезлюдяване.

Сега археолозите отново са на Великденския остров и разкопките им са разкрили напълно две седемметрови статути, които тежат по 20 тона. Те са разбрали, че телата на статуите са изписани с древен и непреведим език, който тепърва трябва да бъде разшифрован. Въпреки това, учените се надяват, че това е ключ към разрешаването на тайната на великденския остров.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин