Новооткрита музейна експозиция „Свети Никола" в Черноморец - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Новооткрита музейна експозиция „Свети Никола" в Черноморец
Автор: Peika.bg
Новооткрита музейна експозиция „Свети Никола" в Черноморец

Черноморец - градът с непозната хилядолетна история...

Въпреки че е най-младият град в България – Черноморец и регионът могат да ви впечатлят с богатата си и древна история. За нея може да научите, благодарение на новооткритата музейна експозиция „Свети Никола". Тя е създадена по повод археологическите проучвания, проведени през 2008-2009 г. при праисторически селищни могили в местностите „Аклади" и "Гармица". През 2012 г. са проведени теренни археологически проучвания при ранновизантийска крепост „Акра".

Експозицията се състои от 2 зали и лапидариум, в който можете да се запознаете с богатата колекция от каменни котви. Те са най-старите, които някога са откривани на дъното на Созополския залив. 

На първият етаж е представена археологическата експозиция – „Черноморец – хилядолетното начало". В нея можете да се запознаете с интересни и ценни находки – каменни и костени оръдия на труда, култова глинена пластика, битова керамика, характерни за епохата на късния неолит (края на 6-то хил. пр. Хр.), халколита и раннобронзовата епоха (3-то хил. пр. Хр.). Сред ценните и редки експонати са глинената пота за топене на метал, открита в яма от втората половина на 5-то хил. пр. Хр. и медният слитък (кюлче) от 6-то хил. пр. Хр. Те свидетелстват за един от основните поминъци в района – добивът, обработката и търговията с медна руда

Свидетелство за интензивния начин на живот дават представените в музейната експозиция ценни образци от керамични изделия. Те са внесени от малоазийските и северноафриканските грънчарски центрове (5-6-ти век). Любителите на морската култура могат да се насладят на дървени макети на кораби – финикийски, древногръцки боен кораб - триера, дракар, средновековен и прабългарски.



На втория етаж е представена етнографската експозиция – „Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа". В нея ще видите изкусно изработеното празнично мъжко и женско облекло, носено от първите заселници на съвременния град Черноморец. Интересен експонат, отразяващ поминъка на населението на трите етнографски групи – рупци, тронки и загорци, е диканята. Това е дървен уред за вършеене на зърно, използван до 50-те години на 20-ти век.

Музейната експозиция е на леснодостъпно място. Разположена е в близост до центъра на града, на ул. „Байкал № 6". Освен нея можете да разгледате и останките от ранновизантийска крепост „Акра", които са на по-малко от 2 км северозападно от град Черноморец, при нос Акин.



Почувствайте силата от чудотворната икона на Св. Николай Чудотворец – местен покровител на града и неговите жители, посещавайки храма, носещ неговото име. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин