Някои любопитни факти за църквата „Света Неделя“ - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някои любопитни факти за църквата „Света Неделя“
Автор: Елена Исаева

Често се случва градът, в който живеем да ни е най-малко познат. Какво имам предвид ли? Ами всички забележителности, които се намират в него са ни добре известни, но сякаш само до там – не знаем тяхната история, интересни факти, случки около тях или каквото и да е друго. За това, ако се замислихте над това, хващайте раницата и обиколете родния си град.

Аз често обичам да правя това, защото градът, в който живея, макар и недолюбван от много хора, за мен лично е прекрасен. Това е нашата столица София, град с вековна история и прекрасно културни-историческо наследство.

Някои любопитни факти за църквата „Света Неделя“
Снимка: Елена Исаева

В нея има доста забележителности, които трябва добре да познаваме. Ето и някои интересни факти за една от най-известните ни църкви – „Света Неделя“.

1.„Света Неделя“ е православна църква в София, посветена на света великомъченица Неделя, катедрала на софийския митрополит. До църквата се намира площад със същото име.

2.Църквата „Света Неделя“ е катедрала на Софийската митрополия. Тя заема мястото на стария площад Куручешме. Днес площадът се нарича „Света Неделя“.

3. През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се нарича и „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II.

Някои любопитни факти за църквата „Света Неделя“
Снимка: Елена Исаева

4.Вероятно първоначалната църква е била построена през X в. и както други тогавашни софийски храмове е била с каменни основи, а нагоре с дървена конструкция. В този си вид храмът просъществувал чак до средата на XIX в.

5.На 7 май 1856 г. започва строежа на новата църква. Тя е трикорабна базилика с дължина 35,5 метра и ширина 19 метра.

6. През есента на 1863 г. строежът на новата църква е завършен.

7. При временното руско управление (1877 – 1879) княз Александър Дондуков-Корсаков подарява на храма комплект от 8 камбани с различна големина. Малките камбанарийки се оказват непригодни за тях и през 1879 г. се изгражда нова камбанария в южната част на храмовия двор.

8. На 20 юни 1915 г. умира екзарх Йосиф I. Той е погребан от южната страна на храма, в близост до страничната олтарна врата.

9.За съжаление тази красива софийска църква се прочува при атентата на 16 април 1925 г., който е бил извършен по време на опелото на генерал Константин Георгиев. В този ужасен атентат са убити са 193 души, ранените са около 500. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по онова време дори и в света. Тази дата остава като паметна, но с черно було, в нашата история.

Някои любопитни факти за църквата „Света Неделя“
Снимка: Елена Исаева

10.След този ужас следват ремонтни дейности на църквата, които били доста мащабни. Ремонтът започва през юни 1927 г. До пролетта на 1933 г. е изграден един почти нов, огромен централно-куполен храм с дължина – 30 метра, ширина – 15,50 метра и височина с купола – 31 метра.

11.В храма е върнат оцелелият двуредов позлатен иконостас. Олтарната част на новия храм е значително разширена.

12.Храмът е тържествено осветен на 7 април 1933 г. Стенописната украса е направена от 1971 до 1973 г. от художествен екип с ръководител Николай Ростовцев.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин