Идея за разходка в София – розариумът в Борисовата градина - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идея за разходка в София – розариумът в Борисовата градина
Автор: Елена Исаева

София е един прекрасен български град с много богата история, забележителности и места за отдих. Столицата ни е наистина прекрасна, макар и на места не винаги това да е така. В нея има толкова много места, на които човек може да се разходи – музеи, забележителности, градинки, паркове. Всяко място си има своя чар и особено, ако сте от София не бива да оставяте непосетено някое интересно място в града, а такива има много.

Всеки знае къде се намира просторната и красива Борисова градина с езерото Ариана, с паметниците на известни българи, езерцето с лилии и много други места. Едно от тях е и розариумът, който се намира съвсем близо до националния стадион.

Идея за разходка в София – розариумът в Борисовата градина
Снимка: Елена Исаева

Този красив розариум е създаден от Йосиф Фрай в периода 1906 – 1934 г. с годините се развива и заема все по-голяма площ. В него се правят различни изложби на цветя, разбира се предимно на различни сортове рози, кой от кой по-красиви и ароматни. През 1924 г. до розариумът се построява и малък стадион, който е предшественик на днешния ни национален стадион „Васил Левски“.

Идея за разходка в София – розариумът в Борисовата градина
Снимка: Елена Исаева

Розариумът е бил толкова голям, че има данни, че в този период, около построяването на стадиона е имало над 8000 вида растения, от които най-различни рози. Постепенно се отнема от площта на красивата розова градина за сметка на стадиона, докато днес е останала съвсем малк площ, която обаче е много красива, когато всички прелестни видове рози са цъфнали. В розариума има пейки, на които може да поседнете и да се насладите на красивите цветя. Това е една чудесна идея за зелена разходка в града.

Една от основните рози, която е използвана в проекта и може да се види и днес е известната маслодайна роза „Дамасцена“. Интересното е, че маслодайните рози започват своята история от Персия, където за пръв път започват да се отглеждат.

Друг вид роза, която може да срещнете тук е „Князът на България“. Тя е чайно-хибридна роза, която е селектирана през 1900 г. в чест на българския владетел Фердинанд.

Друга красива, но с тъжна история е розата „Цветелина Романтика“, която е кръстена на Цветелина, момиче загинало в катастрофа при град Луковит. Тя е символ на надеждата на погубените души, които са си отишли без време.

Други красиви видове рози са „Ромео“, „Анапурна“, „Помподела“ и много други, на които може да се насладите.

Идея за разходка в София – розариумът в Борисовата градина
Снимка: Елена Исаева

Борисовата градина е един от най-красивите и посещавани паркове в София. В него освен розариумът, в края му по продължение на Цариградско шосе, може да видите красиво малко езерце, което е пълно с водни лилии. Освен това по всички алеи на градината има паметници и бюстове на известни видни българи, като Иван Вазов, Христо Ботев, Георги Раковски, Хаджи Димитър, Васил Левски, Елин Пелин, Пейо Яворов и други.

Мястото е чудесно за разходка всеки сезон, но лично на мен ми харесва най-много през есентта, когато паркът има златно-кафява окраска. Ако имате възможност посетете го през делничен ден, когато хората са много по-малко. Определено усещането и атмосферата са съвсем различни, от колкото в навалицата през почивните дни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин