Парк „Камбаните“ – еднодневна разходка в София - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парк „Камбаните“ – еднодневна разходка в София
Автор: Елена Исаева

Понякога се оказва, че живейки в даден град, например в София, има доста места, които не сме посетили, защото все си казваме, че са близо и винаги можем да отидем. Подобни места в София не са никак малко, като едно от тях е парк „Камбаните“.

Това е място, на което може да отидете за няколко часа през почивен ден, или привечер в прохладен летен ден, когато не е толкова горещо. Мястото е подходящо за малки деца, а пък и е интересно и си заслужава да се посети.

Парк „Камбаните“ – еднодневна разходка в София
Снимка: wikipedia.org

Официалното име на това място е „Международен парк на децата от света“. Тук има доста камбани на различни държави, включително и на България. Мястото е просторно, с една идея по – чист въздух от самата София.

Интересен факт за мястото е, че паметникът в средата е изграден само за 30 денонощия. Най – старата камбана тук е от 11 век, а най – тежката тежи 3650 кг. Българската камбана тежи 1300 години, което е препратка към „1300 години Българска държава“.

Друг интересен факт за парк „Камбаните“ е, че първата камбана след падането на комунизма е поставена през 2002 г. и е подарък от самия папа Йоан Павел Втори.

Самият парк е построен през 70-те години на миналия век, по иницаитива на дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова. Мястото е тържествено открито с много деца от цял свят, различни мероприятия и цяла програма. Една от скритите идеи на дъщерята на Людмила Живкова е била да покаже България в една друга светлина – като толерантна и отворена държава към всички народи и националности.

Мястото е чудесно за разходки, пикник и игра на децата. Те ще могат да разгледат камбаните на много държави, да ги ударят и да научат по нещо за всяка.

Паркът се намира близо до Околовръстен път и ако идвате от ИКЕА трябва да свиете веднага след магазина на Хюндай.

За съжаление голяма част от камбаните са вече претопени, а на други липсват самите езичета и те не могат да се бият, но въпреки това, когато посетите мястото ще усетите някогашното му величие и ще си дадете сметка, коло грандиозен проект е това, особено в едни такива години, в които не е било добре нито една държава от комунистическия блок да изпъква с нещо особено, а сякаш на пук на всичко това, Людмила Живкова е искала да покаже толерантността и величието на една държава.

Този нейн проект, заедно с построяването на НДК и още много подобни за 1300 години България са стрували няколко милиона на баща ѝ и чрез тях тя е искала да покаже на света кои сме и, че когато ние сме били държава, някои народи още не са били обединени. Въпреки, че това не се е харесало на много хора, тези неща остават и до днес, а и за напред за поколенията и са едни от символите на България и напомнят за едно време, което едни си спомнят с носталгия, а други не искат изобщо да се сещат.

Въпреки всичко, парк „Камбаните“ е устоял на времето и е едно чудесно място за няколко часова разходка в София.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин