Няколко идеи за празнуване на Деня на виното и любовта в Пловдив - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няколко идеи за празнуване на Деня на виното и любовта в Пловдив
Автор: Peika.bg
Няколко идеи за празнуване на Деня на виното и любовта в Пловдив

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да чества: църковният празник за успението на св. Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на св. Трифон Зарезан, отбелязван като Ден на лозаря, и празникът на св. Валентин. Романтичната традиция за Свети Валентин датира от няколко века и е следвана от милиони, независимо от религията и културата им. В България празникът се пада в деня на Трифон Зарезан, свързван с виното. Двата празника днес са обединени и водят към символично обединение в Ден на виното и любовта.

 

14 февруари, в 12:00 часа, Регионален исторически музей – Пловдив открива в зала „Съединение“ временна изложба със заглавие „Любов в пощенски плик”. РИМ - Пловдив притежава богата колекция от картички и писма на известни и не толкова известни личности от минали времена. Пазени във фондовете на музея, те напомнят за света преди удобствата и бързината на електронните съобщения днес. Акцент в изложбата „Любов в пощенски плик” ще бъде част от кореспонденцията между Найден Геров и неговата избраница Мария. С откриването на изложбата, РИМ – Пловдив ще представи и новите експозиционни витрини и резултата от редица ремонтни дейности, извършени по проекта на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“.

Вход свободен!

14 февруари, в 18.00 часа, Регионален исторически музей – Пловдив кани пловдивчани на едно специално събитие в зала „Съединение“ – „Музика, любов и вино“, вдъхновяваща сетивата творческа вечер, посветена на музиката, любовта и виното. Гост на събитието ще бъде Елена Минчева - докторант в направление „Западноевропейска литература” в ПУ „Паисий Хилендарски”. Тя е подготвила презентация със заглавие: „ Дарио Фо и Франка Раме – любовта, която ги превърна в най-поставяния италиански тандем на световна сцена”.

Вечерта включва изпълнения на възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков” – гр. Пловдив. Партньор на събитието е Фирма Бибендум - българска компания, която внася вина от всички най-известни винарски региони в света. Входът е 5 лв. Повече за събитието и участниците тук.

 

14 февруари, вернисаж от 17.00 до 19.30 часа, Галерия ГОТИ (ул. Преслав 4) представя изложба фотография „Градски импресии“ на Румен Каравълев. Изложбата ще продължи до 29 февруари. Румен Каравълев е автор, който харесва и търси нестандартното във всичките му проявления. Като човек, роден и работещ в Пловдив, мирогледът му е на типичния градски човек. Този факт, съчетан с философията на неговото мислене, насочват погледа му предимно към нещата в големия град, които хората обикновено не виждат или смятат за недостатъчно важни, за да ги отбележат в съзнанието си.

Вход свободен!

14 февруари, от 19 часа, в Дом на културата „Борис Христов“, „МаскАрт“ и „Арт Билет“  с подкрепата на община Пловдив канят на Гала вечер  „Любов и вино в театъра“. Програмата включва две отделни събития с един билет:

От 19 часа  започва "За любовта" – театрален спектакъл с участието на Цветана Манева, Лилия Маравиля, Тодор Дърлянов, Петър Антонов, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Боряна Братоева и Петър Дочев, по драматургичните тестове на Яна Борисова. Режисьор е Димитър Коцев – Шошо, сценографията е дело на Елис Вели, а музиката е на Милен Кукошаров.

От 21 часа във фоайето пред залата, група „Меломания“ ще ни пренесе в света на романтиката и любовта с едни от най-любовните и вечни български поп хитове. Концертът ще е придружен от празничен коктейл, с чаша вино за всички, който ще изберат да отпразнуват вечерта с „Любов и вино в театъра“.

Билети на билетна каса „МаскАрт“, онлайн в мрежата на Eventim.bg и Grabo.bg

14 февруари, 19.00 часа, Драматичен театър Пловдив, премиера на РОМЕО И ЖУЛИЕТА от Уилям Шекспир. Сценична версия и режисура Стайко Мурджев. Сценограф и костюми -Никола Налбантов. Музика - Петър Дундаков. Хореография и сценична пластика - Станислав Генадиев и Филип Миланов. Сценична реч и Шекспирово слово -  Сава Драгунчев. Консултант по жестомимичен език - Тилка Кайрякова. Асистент-режисьор - Николай Йорданов. Фотограф- Георги Вачев. Дизайн на рекламните материали - Теодора Симова.

Участват: Симеон Алексиев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Ивана Папазова, Спартак Панталеев, Елеонора Иванова, Стилиян Стоянов, Константин Еленков, Борис Кръстев, Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Мартин Раков, Красимир Василев, Ивана Крумова, Павел Сапунджиев, Стефан Саръивáнов, Златко Шарков, Николай Колев.

Билети на www.tickets.dtp.bg, на касата на театъра и в Галерия 28.( за 14.02. изчерпани, следващи дати – 7 и 23.03.)

14 февруари, от 19:00 ч, 20:45ч или 22:30 часа, Комеди Клуб Пловдив - ул. Гладстон 15 (в сградата на ДК „Борис Христов“, вход откъм ул. Гладстон) Свети Валентин с Петя Кюпова и Ники Банков в Комеди Клуб Пловдив. Смей се с приятели!

Комеди Клуб София е създаден през 2015 г. от комедианта и продуцент Иван Кирков, за да популяризира стендъп комедията у нас. Днес в Клуба можеш да гледаш на живо всяка вечер най-добрите български стендъп комедианти. От няколко години, Комеди Клуб отвори врати и в Пловдив.  

Вход: 20 лева / 18 лева за учащи, резервации: https://plovdiv.comedyclub.bg/

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин