Няколко места за размяна на книги в България - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няколко места за размяна на книги в България
Автор: Мария Ангелова
Няколко места за размяна на книги в България
Снимка: Thinkstock/Guliver

Имате ли в домашната си библиотека книги, за които със сигурност знаете, че никога повече няма да разлистите? Вместо да подпирате вратата с тях или да ги предавате за вторични суровини, можете да им осигурите по-добро бъдеще. Томовете, чиято песен е отдавна изпята на рафта у вас, биха могли по неведоми пътища да се окажат неочаквана находка за някой друг.

 

Човешките пътища всъщност не са чак толкова неведоми. Следват няколко идеи за това как да се отървете от ненужните книги по най-добрия и обществено полезен начин + да се сдобиете с нови интересни заглавия, напълно безплатно.

Буккросинг (bookcrossing)

Накратко буккросингът представлява пускане на книги на свобода, където те биват прочетени и отново пуснати. Всяка книга има свой уникален номер, по който можете да проследите къде по света се намира тя във всеки един момент. Има и няколко регистрирани буккросинг зони в България, където можете да оставите книгата си и да знаете, че тя ще бъде в добри читателски ръце. Вижте къде са буккросинг зоните в България и още за идеята на буккросинг.

Къде да разменим книги за деца

Открити са нови буккросинг зони специално за детски книжки в Столичния куклен театър, в двата салона - на ул. "Янко Сакъзов" и на ул. "Гурко".

Къде да разменим книги за източни философии

„Веда Хауз“ в София е мястото, където можете да откриете и оставите тематични заглавия за източни философии. Спокойната атмосфера и стотиците разновидности ароматен чай във „Веда Хауз“ (София, ул. Уилям Гладстон 2) предразполагат да дадете на пауза забързания си живот.

Книги в метрото

С инициативата „Книги в метрото“ бяха поставени щандове на метростанциите в софийското метро, където всеки може да вземе и остави книга свободно.

Клуб Библиотеката, Пловдив

Клуб Библиотеката се намира в самия център на Пловдив (ул. Лейди Странгфорд 5), на две крачки от площад Джумаята. Покрай стените ще откриете стотици книги, можете да оставите своите заглавия или да вземете за прочит. Меките кресла и люлеещият се стол в клуба са перфектни за спокоен следобед с чаша кафе и книга.

BH кафе библиотека, Русе

Ул. Добруджа 4 е русенският адрес за хубаво кафе и чай, за интересни срещи и събития и за размяна на хубави книги. 

Къщички за книги

През 2014 г. като гъби след дъжд започнаха да никнат къщички за книги из цялата страна. Принципът е простичък - на открито, обикновено в парк, край пейки, на сухо си стоят книжки, които можете да прочетете и върнете, или само да оставите своя принос. Всичко по темата за къщичките за книги тук.

Дарете в библиотеката

Винаги остава и вариантът да дарите излишните си книги на местната библиотека или читалище – няма да ви откажат да ги вземат.

Знаете още места за размяна на книги? Пишете в коментар или на info@peika.bg!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин