Няколко съвета за първото ви посещение на Генуа - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няколко съвета за първото ви посещение на Генуа
Автор: Peika.bg
Няколко съвета за първото ви посещение на Генуа
Снимка: Unsplash

Много хора използват Генуа като входна точка за изследване на италианската Ривиера, включително известните (и често претъпкани) Портофино и Чинкуе Тере. 

Дом на един от най-големите средновековни градски центрове в света, пресечен с тесни улички (caruggi), които искат да бъдат открити, градът е идеален за тези, които искат да се скитат и да се радват на автентичната италианска атмосфера. Оставете телефона си настрана и разберете сами дали пътеката води до оживеното пристанище, катедрала от 6-ти век, оживен площад или, понякога, точно обратно до мястото, откъдето сте тръгнали.

Генуа може да бъде описан като „северен град с южен начин на живот“. 

Кога да посетите Генуа?

Със своя северен климат Генуа започва да се затопля през май, но рядко получава горещи вълни, които стават все по-чести в Южна Европа; средните температури през юли и август обикновено достигат 28°C.

Най-популярното време за посещение на Генуа е в един от дните на Роли, когато вратите на Palazzi dei Rolli са отворени за обществеността. През тези уикенди, които се случват два пъти в годината, градът е пълен с посетители, жадни да надникнат в палацо (дворците), които правят града толкова известен. Много от тези разкошно декорирани сгради са частна собственост и недостъпни за обществеността през другото време на годината.

Генуа също е дом на натоварено круизно пристанище и сезонът обикновено продължава от април до октомври. Неделята може да бъде забързана, тъй като това е най-популярният ден за акостиране на круизни кораби, но тълпите се разсейват от 16:00 часа нататък.

Колко време е необходимо, за да се разгледа Генуа?

Трябва да си оставите поне два дни, за да разгледате напълно историческия център – посетете основните музеи, изгубете се в усуканите карауги, разгледайте магазините и се насладете на аперитиви в красивите ресторанти.

Границите на Генуа обаче се простират далеч отвъд стария град. С четири дни можете да вземете влака до предградието Pegli, за да разгледате фантастичния парк Villa Durazzo Pallavicini.

Или се отправете към Нерви, крайбрежна алея, където можете да се насладите на разбиващите се вълни и скалите; ваша компания ще бъдат местните жители, които идват да се разходят по крайбрежната алея на слънце, докато ядат резени фокача. Потопете се в ботаническите градини на Parchi di Nervi или Galleria d’Arte Moderna, ако имате нужда от малко облекчение от слънцето.

Лесно ли е да стигнете до Генуа?

Генуа има собствено летище, което е само на 20 минути с кола от центъра на града или на 30 минути с автобус. Има чести влакови връзки с много други големи италиански градове (Милано е на по-малко от 2 часа), както и връзки с Ница и Марсилия.

Градът има и изключително активно пристанище за тези, които биха предпочели по-устойчив вариант от летенето – има директни фериботни връзки до Барселона, Сардиния, Сицилия, Корсика, Малта, Тунис и дори Танжер. Освен това е честа дневна спирка (и начална точка) за големи круизни кораби.

Старият град е най-добре се разглежда пеша. На места може да е стръмно, така че носете подходящи обувки. 

За други части на града има добри автобусни връзки и можете да използвате приложението AMT Genova, за да закупите предварително билети за автобус, метро или фуникуляр. Не пропускайте да се возите на един от безплатните обществени асансьори – Ascensore di Castelletto Levante има невероятна гледка от върха, а Ascensore Castello d’Albertis-Montegalletto е фуникуляр, който се превръща в асансьор.

Топ неща за правене в Генуа

Изкуство, концерти и аперитиви в дворците

Многобройните палацо в Генуа са съкровищница от културно богатство. Този обект на наследството на ЮНЕСКО се състои от 42 сгради, което означава, че тук има по нещо за всеки тип пътник. Вътре в известните червени стени на Palazzo Rosso се крие художествена галерия с няколко портрета на Ван Дайк. Не пропускайте уютния, украсен с фрески „апартамент в ниша“, наскоро отворен отново след 40 години. Освен това понякога се провеждат концерти, както и Palazzo Ducale.

Palazzo Bianco е друг музей от висок клас, обхващащ европейската история на изкуството от 12-ти до 18-ти век. Освен произведения на Караваджо и Рубенс и силни връзки с фламандски и холандски художници от 15-ти до 17-ти век, има голям брой важни произведения на италиански художници.

Посещение на историческите магазини

Caruggi на Генуа са пълни с уникални, независими магазини и много от тях също имат историческа стойност. Градът поддържа регистър на botteghe storiche, които са всички места, които съществуват от поне 70 години, въпреки че най-старото датира от 1650 г. Почитателите на модата ще се насладят на вечния лукс на Pescetto, семеен бизнес, създаден за първи път през 1899 г. , висококачественият винтидж магазин на горния етаж има предмети, датиращи от 40-те години на миналия век, а копринените шалове, драпирани във витрината, ще ви накарат да посегнете към портфейла си.

Разходка до древни крепости и римски акведукти

Укрепленията около град Генуа са най-дългите в Европа. От върха на някои от тях можете да видите Предалпите от едната страна и морето от другата. За по-спокойна разходка можете да се разходите по дължината на римски акведукт от 2-ри век, като започнете от Кавасоло и се върнете обратно към града. 

Разходете се из Порто Антико

Оживеното пристанище е център на местната активност, особено след като круизните кораби тръгват вечер. Има много ресторанти, които да опитате, и популярни места край водата, където да си поръчате аперитив. Eataly разполага както с ресторант, така и с магазин за гурме хранителни стоки, към които си струва да се насочите дори само за да използвате асансьора и да видите пристанището отгоре. Ако имате ограничен бюджет, просто вземете парче фокача и гледайте залеза.

Какво да ядете в Генуа?

Пестото идва с почти всичко и почти със сигурност ще бъде най-доброто песто в живота ви. Някои ресторанти имат свои собствени ръчно изработени буркани за продажба. 

Фокача е друг известен специалитет с множество павилиони, предлагащи фокачи, които можете да вземете за вкъщи или да хапвате в движение. Друга страхотна възможност за улична храна е farinata, хрупкава, лека закуска, приготвена с брашно от нахут.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин