Офроуд приключение в Пакистан - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Офроуд приключение в Пакистан
Автор: Даниела Карастойкова

Пътуването в Пакистан по принцип е екстремно изживяване за всеки чужденец с различна религия, свикнал на различни порядки, различно законодателство и различно отношение към живота изобщо. Но, ако тръгнем с нагласата, че отиваме на прекрасно със своята екзотика и природа място, ако се подготвим с информация и уважаваме местните традиции, ако имаме местен водач и не посещаваме размирни райони, Пакистан може да се окаже най-вълнуващото за живота ни пътешествие.

Какво е липсата на чаша вино за обяд и другите битови неудачи пред възможността да видим Хималаите и Хиндукуш на живо или да се впуснем в най-цветния офроуд. Защото зад дипломатическите предупреждения за опасност от тероризъм, смъртно наказание, селски бандитизъм и хепатит, Пакистан е магия, до която си струва да се докоснеш.

За да бъдем максимално удовлетворени от преживяването офроуд, трябва да се доверим на пакистанските агенции, които организират и осигуряват всичко необходимо за безпроблемно пътуване – от водачи и подходящи автомобили до таблетки за пречистване на вода. А най-добре ще се получи, ако имаме и приятели пакистанци.

Най-колоритни за преходи са долините на Читрал, Гилгит, Хунза и Балтистан, сгушени между планинските вериги Хиндукуш и Хималаи в североизточната част на страната. Красотата на пейзажа е допълнена от река Инд и нейните притоци. Подходящото време за офроуд е от юни до септември, като преходите имат различна степен на трудност и различна продължителност – от 12 дни до цял един месец.

Началната точка за тръгване в този регион на Пакистан е град Равалпинди, недалеч от столицата Исламабад. Оттам с автобус, коли или с малки самолети се стига до Скарду или Асколи, откъдето с джипове се потегля покрай реки, езера, ледници и магнетични за алпинистите планински върхове с височина над 8000 м.

Някои маршрути включват и пешеходни преходи, като максималното изкачване е около 5000 м. Планинските вериги очертават най-рязката политическа и културна граница между Централна и Северна Азия от една страна и Пакистан от друга. Лагерите за нощувки обикновено са в населени места, които в северните долини на Пакистан се намират на големи разстояния едно от друго.

В селата ще намерите прясно приготвена храна от ориз, зеленчуци и месо (предимно овче) и най-вкусния азиатски хляб - тънки питки от сол, вода и брашно, изпечени в пещ или върху нагорещени плочи, и полети с краве масло. Питките се разчупват с пръсти и се топят в сосове или с парчетата се загребва от другата храна на масата.

По пътя ще срещнете разнообразни традиции, култури и ще се сблъскате със сериозни езикови прегради. Дори и да говорите официалния език урду, ще ви трябва преводач, защото жителите на Балтистан говорят на архаичен тибетски език, а в Гилгит са с друг език, известен като шина (гилгитчани се отличават и с традиционните си шапки кашкол).

Най-интересно е планинското население на долината Хунза, което общува на бурушаски - език, нямащ общо с нито един друг език по света. В долината Читрал пък живее голяма общност от немюсюлмани, наречени калаши. По-голямата част от калашите са светлокоси, светлооки и се смятат за потомци на Александър Македонски или дори за българи. Ще се изненадате от срещата с жени в бродирани сукмани, с косичници от монети и мъниста и къщи с чардаци, досущ като българските. И те си имат собствен език, наречен кховар.

Най-точното определение на земите в северните долини е „планинска пустиня”, като още в Скарду ще се изумите от контраста между пясъчните дюни и заснежените планински върхове. През зимата тежка снежна покривка откъсва долините от останалата част на света за около 6 месеца, а през лятото обичайната температура е над 40 градуса. Заради силното слънце и високата надморска височина, слънчевите очила, защитните лосиони и светлите дрехи са задължителни и зиме, и лете за всеки новопристигнал по тези места.

Полезни съвети преди офроуд приключението в Пакистан

1. Движението по пътищата е вляво и за да шофирате в Пакистан, ви е необходима международна шофьорска книжка.

2. Необходима е виза – кандидатства се в консулската служба на пакистанското посолство в София

3. Препоръчителна здравна застраховка

Препоръчителна регистрация в българското посолство в Исламабад, непосредствено след пристигането в Пакистан

4. За допълнителна информация за офроуд в Пакистан можете да се свържете с Абид Хан от Пакистан

5. Телефонният номер за извънредни ситуации в Пакистан е 15.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътуване и идеи за (не)обикновени пътешествия! 

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин