Около Белоградчик – забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около Белоградчик – забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg

Ще пътувате в Северозападна България

Отделете си минимум един уикенд време за района на Белоградчик! Само в радиус от 30 км ще можете да видите многобройни причудливи скални образувания, тайнствени пещери, символи и нереални пейзажи. 

Вижте нашите 10 предложения за разходка около Белоградчик. Открийте земята, която пази хилядолетна мистика и загадки.

Белоградчишка крепост

Разстояние от центъра на Белоградчик: 1,1 км

Построена е по времето, когато тези територии са били в пределите на Римската империя. За издигането й са използвани естествените скални форми, които на места достигат 70 метра височина. На практика крепостни стени са били построени само от северозапад и югоизток.  Те са с дебелина над 2 м в основата си, а на височина достигат до 12 метра. Съществуват 3 отделени един от друг крепостни двора, които се свързват помежду си посредством крепостни порти.

*

Белоградчишки скали

Разстояние от центъра на Белоградчик: 1,1 км

Белоградчишките скали са изумителни скални образувания, които се разпростират на 30 км около град Белоградчик. Те са се образували преди около 230 млн. години. Местните са измислили легенда за всеки камък с причудлива форма. Най-популярни са скалите около крепостта, но районът на Белоградчик изобилства от странни скалисти образувания, някои от които са били светилища.

*

Астрономическа обсерватория – Белоградчик

Разстояние от центъра на Белоградчик: 1,2 км

Тя, заедно с тази в Рожен, принадлежи на Българската Академия на Науките. Тази в град Белоградчик съществува от 1961 г. Посетителите на обсерваторията могат да наблюдават небесните обекти, да чуят кратка беседа и да разгледат колекцията от постери, телескопи и оборудване.

*

Башовишка църква - с. Орешец

Разстояние от Белоградчик: 4 км

Башовишката църква датира от 12-ти век и се намира в близост до пътя за Белоградчик. Разположена е на брега на Скомлянска река, в подножието на Столова планина. Местните са наричали тази църква Латинска. До нея е имало некропол. Доказателство за това са разкритите тук стари каменни кръстове.

*

Пещерата "Лепеница"

Разстояние от Белоградчик: 4 км

Намира се в местността Маркащница и се смята за част от природния феномен Белоградчишки скали. Стените й са оцветени в същия кафяво-червеникав цвят, който краси причудливите образувания. Подобно на Магурата, пещерата е хоризонтална и отворена за преходи в недрата на земята, а входната камера е пресечена на два етажа.

*

Пещера Козарника

Разстояние от Белоградчик: 6 км

Намира се между Белоградчик и гара Орешец. Тя е с дължина 210 метра, а археологическите разкопки свидетелстват, че е била обитавана от представители на рода Хомо, което е най-старото сведение за присъствие на хора в Европа.

*

Пещера Венеца

Разстояние от Белоградчик: 14 км

Разположена е близо до село Орешец. Отворена е отново за посещение през лятото на 2015 г. Пещерата е изключително красива, заради своите калцитни образувания. Ефектното осветление подсилва естествените природни цветове – синьо, жълто, зелено, лилаво, розово. Дължината й е около 200 м, разпределени в 5 зали. Разходката в нея трае около 30 минути.

*

Водопад Бела Вода

Разстояние от Белоградчик: 23 км

Водопадът се намира на река Стакевска. Висок е около 15 м и има два водни пада. Можете да стигнете до него пеша по бяло-червена маркировка от селото. Разходката ще ви отнеме не повече от 30-40 минути.

*

Пещера Магурата 

Разстояние от Белоградчик: 23 км 

Тя е една от най-големите пещери в България. Общата дължина на галериите е над 2.5 км. Най-впечатляващи в нея са рисунките, които по последни проучвания са на над 42 000 години. Сред тях са открити букви от българската азбука, знаци на химични елементи, символи, които и до днес се използват в астрологията, слънчев и лунен календар. Залата с рисунките е отворена за посещение от 2016 г.

*

Рабишко езеро

Разстояние от Белоградчик: 27 км

Това е най-голямото по площ вътрешно езеро в България и седмо измежду всички езера в страната. При разместването на земните пластове се оформя локална котловина, дъното на която впоследствие се запълва със значително количество вода. Изключително рядко срещана природна аномалия. Езерото е безотточно.

***

Къде да отседнем?

Къща за гости „Джая” е малък кокетен семеен хотел с елегантен почерк. Разположен е на тиха и спокойна улица, в непосредствена близост до централната част на Белоградчик.

Около Белоградчик – забележителности за един уикенд

Уединеният заден двор, потънал в зеленина и ароматни рози, ще ви създаде неповторим домашен уют. Уморени от динамиката, тук спокойно можете да си починете от задъханото ежедневие. 

 

Цветовото решение на всяка стая в меки и топли тонове придава допълнително усещане за комфорт и положителен заряд. Къщата предлага 4 стаи – 1 тройна и 3 двойни стаи. Всички са със собствен санитарен възел, WiFi и телевизия. 

 

Ако имате нужда от нещо, вашите домакини се намират само на една стълбищна врата разстояние и можете да ги потърсите без притеснение.  
Около Белоградчик – забележителности за един уикенд

Кога за последен път се опитахте да чуете мислите си? Да успокоите сърцето и ума си? В къща за гости „Джая“ ще можете да направите всичко това!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин