Орлеан - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Орлеан - забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Орлеан - забележителности за един уикенд
Снимка: wikimedia

Тих и спокоен град в централна ФранцияОрлеан е градът на Жана д’Арк и играе ключова роля в историята на Франция.


От своята средновековна катедрала до ренесансовите дворци в долината на Лоара, Орлеан предлага богата гама от културни и исторически забележителности.

Ето няколко неща, които задължително трябва да посетите, ако отсядате в Орлеан за един уикенд.

Катедралата - Разположена в сърцето на града, Орлеанската катедрала е без съмнение една от главните му забележителности. Изградена в тежък готически стил, тази пищна постройка може да ви погълне за часове с многобройните си орнаменти, статуи, стъклописи и икони. В нея редовно се провеждат служби, придружени с песни и изпълнения на орган.

Старият център - По време на Средните векове Орлеан е един от трите най-богати града във Франция, заедно с Париж и Руан. Това богатство на града се олицетворява не само в готическата катедрала, но и в множеството други постройки в центъра на града. Много от старите къщи са поддържани в оригинален вид, така че можете да се спрете в някое кафене в старата част и да се насладите на атмосферата.

Статуята на Жана д’Арк и площадът - По време на Стогодишната война с Англия, Жана д’Арк започва своя военен поход в Орлеан, спасявайки града от обсада. Това е причината в центъра на Орлеан да се издига нейна статуя. В наши дни всяка година се провежда празненство в нейна чест с музика и танци. За разлика от средновековния дух на катедралата, зданията около площада носят отпечатъка на френската буржоазия. Магазини и ресторанти заемат приземните етажи, докато над тях с тераси към улицата са разположени апартаментите на богатите граждани. Околните улици са забранени за автомобили

Разходка край река Лоара - Пътят край реката е дълъг и добре поддържан - алеи, дървета, пейки и градинки, пристани и кътчета за отдих се редуват в продължение на километри. Ако сте особено големи ентусиасти, може да стигнете и до някои от околните селца, пътят е непрекъснат и живописен. В зависимост от периода на годината можете да се разходите с корабче по реката или да похапнете на борда на ресторантите-кораби, които са закотвени на главния пристан, близо до центъра.

Парк Флорал - Парк Флорал е хибрид между зоологическа, ботаническа градина и обществен парк. Тук е място, където може да се разходите по дълги алеи, докато подминавате клетки с папагали, редки птици и растения. През годината има разнообразни изложби - оранжерия с хризантеми, градина с пеперуди, водни животни.

Замъците на Лоара - Орлеан се намира в долината на Лоара, която през вековете е била предпочитано място от френската аристокрация. В резултат на това по продължението на реката се намират много от най-известните замъци във Франция, сред които Шамбор, Кло Люсе, Шенонсо. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин