Осеновлашкият манастир „Успение Богородично“ – защо е по-изестен с името си Седемте престола? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Осеновлашкият манастир „Успение Богородично“ – защо е по-изестен с името си Седемте престола?
Автор: Елена Исаева

В България има толкова много места, които да посетите през почивните дни, че понякога е трудно да се избере от къде точно да се започне.

Близо до село Осеновлаг, по тесен, но много живописен път, се стига до един красив и много интересен манастир – Осеновлашкия. Той е мъжки действащ наманстир в пределите на Софийската епархия на Българската православна църква, който е по-известен с името си Седемте престола. Мястото се намира в община Своге и е чудесно за еднодневна екскурзия – свежа зеленина, приятна атмосфера и интересна архитектура. На територията на манастирския комплекс има църква, камбанария, триетажна сграда, която някога е била килийно училище, сграда с монашеските помещения и магерница.

Осеновлашкият манастир „Успение Богородично“ – защо е по-изестен с името си Седемте престола?
Снимка: wikipedia

От къде обаче идва по-популярното име на манастира Седемте престола? Това е едно място, което има историческа и архитектурна стойност. Това е старинната манастирска църква „Рождество Богородично“, под чиито покрив са градени седем други по-малки църкви, които още се наричат престоли, от където идва и името Седемте престола.

Различни източници и местни предания и легенди сочат, че манастирът е построен по времето на Втората Българска държава.

Има една легенда, която разказва, че цар Петър Делян (Петър II) е починал в този манастир, който временно е бил и столица на България. Пръв игумен на светата обител е станал братът на българския владетел.

Манастирът е по-известен с неофициалното си име „Седемте престола“, както вече споменах - заради своята уникална църква. Едно старо предание разказва, че седем боляри създали седем селища в близост до манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. В църквата има седем престола – специалистите казват, че подобна църква не се среща никъде другаде сред българските християнски култови сгради. Ето това са някои от легендите за манастира и източникът на неофициалното име – „Седемте престола“.

До манастира може да се стигне с кола, пътят е тесен, но хубав. Мястото е подходящо и за разходки с малки деца сред красивата и прихладна природа.

Има още една легенда, която е свързана с произхода на името на манастира. Според нея някога, в турско време, манастирът бил разрушен и опожарен. Смелият войвода Вълчан събрал други войводи, които решили да построят манастира отново. Войводите били седем: Вълчан войвода, поп Мартин, Спирос Димитър, Маленко сърбин, Емин бей, Али бей и Петър. В тяхна чест, църквата била направена със седем престола.

Манастирът е бил едно от любими места за поклонение на българския класик Иван Вазов, който е написал за него стихотворението „Клепалото бие“.

Сред забележителностите на манастира, които може да видите е гробът на известния български детски писател Змей Горянин (1905 – 1958 г.). Той се намира в двора зад самата църква.

Сегашният манастир е създаден и дооформен при възстановяване през 1970 г. Към манастира през 1848 г. е изградено и килийно училище. Манастирът е бил важен духовен и религиозен център с особено значение за развитието на околните селища по времето на османската власт.

Мястото е наистина много красиво, зареждащо и много очарователно. Заслужава си да се посети, а ако сте от тези, които събират печати или марки на 100-те национални обекта на България, не забравяйте своята книжка и тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин