Още 5 разбити мита за пътуването - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Още 5 разбити мита за пътуването
Автор: Мария Ангелова
Още 5 разбити мита за пътуването

Има толкова много митове, градски легенди и нелепи слухове за пътуването, че е трудно да не сте станали жертва поне на един от тях. И тук не става въпрос само за консервативния избор на потегляне след петък 13-и, а за далеч по-съществени неща. Като засядането в тоалетната на самолета, например.

Ето още 5 мита, разбити на пух и прах.

Мит 1: Магнитната карта за хотела ви знае повече за вас от вас самите

Разпространен слух е, че магнитната карта за достъп до хотелската стая съдържа данни за името ви, часовете на влизане и излизане, банковата ви сметка (ако плащате с карта) и едва ли не ЕГН-то на третата ви братовчедка, която от 12 години живее в Лондон.

Истината: В шпионските филми може и да е така, но всъщност бедната ви карта за достъп не може да направи нищо друго освен да отвори вратата и да пусне тока.

Мит 2: Американците са най-неприятните туристи

Ако се замислите за най-неприятните туристи, които сте срещали, е силно вероятно да си спомните американците с техните вездесъщи бели маратонки (на старозагорската гара), бейзболни шапки и склонност да се смеят доста над прага ви на търпимост.

Истината: В класацията на туристическия портал Expedia американците са на 9-о място в класацията за най-добрите туристи (от общо 27 участващи националности). Обаче пък са на първо място в класацията за най-шумни туристи, а и оставят най-големи бакшиши.

Мит 3: Ако сте на седалката, докато пускате водата в тоалетната на самолета, ще бъдете засмукани

Градската легенда разнася ужас сред пътниците в самолет, като им внушава, че ако са с дупе върху чинията, докато пускат водата, ще бъдат безвъзвратно засмукани.

Истината: Нищо подобно. Вярно е, че звукът от водата в самолетната тоалетна може да накара всеки ваш косъм да настръхне. Но за да усетите изобщо някакво засмукване, трябва да сте успели да постигнете пълен вакуум със седалката, а това не е никак лесно.

Мит 4: Безмитните магазини са много по-евтини

Сред много хора все още битува вярването, че безмитните магазини са пълни с евтини находки и затова оставят пазаруването за летището.

Истината: В безмитните магазини по-евтини са само цигарите. Трябва да попитате обаче колко точно кутии можете да внесете, за да не ви ги конфискуват. Всъщност за стоките в тези магазини не плащате местните данъци, но това не пречи цените да са много по-високи от всички останали магазини.

Мит 5: На големите круизни кораби не се усеща люлеене

Мегаогромните круизни кораби са безспорно респектиращи и изглеждат така, сякаш са способни да се справят дори и с люлеенето в океана.

Истината: Обаче не могат. Колкото и огромен да е корабът, винаги ще има моменти, в които ще усетите люшкане.

Прочетете и част първа на 5 разбити мита за пътуването

 

Тази класация ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook! 

Вижте още от категория Класации
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 20.02.2013 | 14:11
Люшкането винаги се усеща, може да не е от кораба, но от опияняващите течни субстанции в баровете със сигурност! ;)
Абонирайте се за нашия бюлетин