Остров Бурано – легендата за произхода на бурановската дантела - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Бурано – легендата за произхода на бурановската дантела
Автор: Елена Исаева

Малкото цветно бижу, наречено остров Бурано е всъщност квартал на Венеция, разположен на четири по-малки островчета във Венецианската лагуна. До него може да се стигне само с морски транспорт – лодка, гондола или вапорето, както и с малки туристически корабчета.

Остров Бурано е известен предимно със своите цветни къщи, които придават едно наистина много забавно настроение на мястото. Въпреки, че всяка е в различен цвят и нюанс, те някак се съчетават идеално и правят облика на Бурано една истинска цветна феерия, която радва очите и душата. Местните казват, че къщите са в различни цветове, за да може рибарите, прибирайки се от риболов да ги разпознават в мъгливите дни и да не се губят.

Остров Бурано – легендата за произхода на бурановската дантела
Снимка: Елена Исаева

Както всяко кътче по света, така и тук има няколко легенди, които местните разказват от край време. Те са свързани най – вече с дантелата, с която е известен островът, освен с цветните си къщи.

Едната легенда е свързана с името на острова. Предполага се, че то идва от първата фамилия, която се е заселила в Бурано. Те са се наричали Буриана. Друга легенда пък разказва, че първите заселници тук са дошли от друг, по-малък остров на 8 километра разстояние, който се е наричал Буранело.

Най-интересната легенда от всички обаче е свързана и с едно от нещата, с които остров Бурано е известен – дантелите. Местните разказват една приказка, която е станала част от фоклора на Бурано и тя е свързана с факта, че на острова е пълно с дантелени изделия. Смята се, че тази традиция води своето начало още от преди 15 век.

Според преданията някога един рибар уловил морска сирена в мрежата си. Тя се опитала да го омагьоса със своите нежни песни, но той не се поддал на изкушението и през цялото време мислел за своята годеница. Морската сирена била толкова впечатлена от неговата любов и вярност към годеницата му, че решила да му направи безценен подарък. Ударила леко лодката със своята изкряща опашка и в миг на нея се появило красиво дантелено було. В деня на сватбата на рибаря, всички жени от острова завидели за изящното було на жена му и започнали да се опитват и те да изплетат толкова фина и нежна дантела. Така с времето и с много труд, жените от остров Бурано станали най-добрите майсторки в този занаят.

Остров Бурано – легендата за произхода на бурановската дантела
Снимка: Елена Исаева

Жените на остров Бурано започват да шият дантелени изделия още през XVI век. Работата по тях е доста трудна и сложна, и изисква много време и внимание към всеки детайл. Един шев от дантелата има цели седем бримки. Затова времето, за което се изработва една покривка от дантела може да трае около месец и дори повече, а това се прави от няколко жени. Една от най-известните техники, които местните използват, е т.нар. „буранска бримка“. При нея интересното е, че моделът, който се прави е нарисуван на хартия, а конецът минава директно през нея, като накрая хартията се премахва.

Островът е много красив, спокоен и е чудесно място за разходка, еднодневна екскурзия или по – дълга почивка. Насладете се на цветните къщи, които създават едно наистина прекрасно настроение у всеки, който ги зърне.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин