Остров бе закупен от 5-ма от общо 6-мата си жители - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров бе закупен от 5-ма от общо 6-мата си жители
Автор: Peika.bg
Остров бе закупен от 5-ма от общо 6-мата си жители
Снимка: flickr/Nick

Малкият живописен шотландски остров Улва, който има идеално чисти плажове и кристални води, беше купен от 5-ма от общо 6-мата си обитатели.

Причината това да се случи е, че те се бояли късчето земя да не попадне в ръцете на руски или близкоизточни магнати.

Островът беше обявен за продан през юли миналата година от 6-ия му обитател, който е член на аристократичен род, притежавал Улва десетилетия. Другите 5-ма жители обаче се обединили в местно сдружение и успeли да купят острова по силата на закон, даващ предимство на местните общности.

Улва беше обявен за продажба за 4,25 млн. паунда (4,77 милиона евро) и беше купен на цена, определена чрез независима оценка, поръчана от шотландското правителство. Малкото сдружение успяло да събере средствата благодарение на субсидия от шотландското правителство и с финансовото участие на 500 души.



В обявата за продажбата собственикът описал мястото като един от най-красивите частни острови в Северна Европа. Това, разбира се, привлякло интереса на чуждестранни магнати, а местите жители започнали да се боят, че ще бъдат експулсирани.

И наистина – Улва с изглед към планината Бен Мор и към живописния водопад Ийс Форс на съседния остров Мъл, като сам по себе си е едно доста идилично място. В апогея си островът е имал население от 800 души, но намаляването на населението му започва през XVII в., когато собствениците на имотите прогонили масово земеделците от Високите земи, за да превърнат нивите им в пасища за овцете. Мнозина от тях тогава заминали за Австралия.

Като собственик на острова сега местното сдружение се ангажира да работи за неговото социално и икономическо развитие и за заселването му с нови обитатели. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин